Sportski auto klub „Tjuning Stajling“ organizator je druge trke SDC šampionata koja će se voziti ovog vikenda, 17. i 18. juna, na parkingu Krušika u Valjevu.

Prvi dan šampionata u „driftu“, atraktivnim auto-trkama u kojima se vozila kreću bočno po asfaltu, rezervisan je za domaće vozače, dok će drugi dan „Day of Champions“ biti sadržajniji i tog dana će se voditi prava borba. Pored domaćih vozača očekuje se dolazak i pet „driftera“ iz regiona. Program oba dana počinje u 12 časova, a finalne trke zakazane su za 17 časova. Cena ulaznice iznosi 300 dinara.

U Srbiji su se „drift“ trke pojavile sredinom 2000-ih, a danas se u zemlji godišnje održi 6 do 8 drifting takmičenja. Ova auto disciplina drži visok nivo kvaliteta, a kako postoji zainteresovanost sponzora, medija i publike, „drift“ u Srbiji poslednjih godina ide napred. 

U „driftu“ automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju pri velikim brzinama. Ključna karakteristika „drift“ trke je da trka nije vezana za vreme, već za tehničke performance, putanju, brzinu, uglove, blizinu prillaska „kliping pointima“ i zabavu, a ocene žirija su ovde važne.

Drifting takmičenja se sastoje iz dve faze. U početku, se voze pojedinačne trke i „drifteri“ dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju  takmičara nakon kvalifikacija, formira se start drugog dela takmičenja – TOP 8 ili TOP 16 (a, ponekad kada ima puno prijavljenih vozača i TOP 32). To su trke u parovima („twin drift“ ili „tuico“ bitke), u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci je u ulozi vozača pratioca. Cilj lidera je da prođe kroz trku kompetentno i spektakularno, a pratilac mora sinhrono da ponovi pokrete vozila lidera i da ostane blizu njega, ali da se ne dozvoli sudar i odvajanje od automobila vodećeg takmičara. U parovima, rezultat određuju sudije i sportista koji je osvojio „twin duel“ prolazi kroz sistem eliminacije dalje.

Ova spektakularna disciplina nastala je u Japanu 1950. godine i prerasla je iz zabranjenih uličnih trka u stručna takmičenja, koja se održavaju sa pripremljenim automobilima. Danas je to veoma popularan tip moto sporta i razvija se u mnogim zemljama sveta.