U opštini Lajkovac uručeni su ključevi od seoskih kuća otkupljenih za sedam izbeglih lica iz Regionalnog stambenog programa, Podkomponenta 5, Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije. Na ovaj način se trajno rešavaju stambeni problemi ovih osoba i njihovih porodica izbeglih sa prostora Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Lajkovac.

Ključeve je podelio zamenik predsednika opštine Lajkovac Nenad Džajević, koji je ovom prilikom istakao:
– Ovo je nastavak projekta, podsećam da smo u januaru realizovali raspodelu tri stambena objekta za izbegle sa prostora bivše Jugoslavije. Vrednost kuća je do 9.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, a uz njih ide po 1.500 evra za građevinski materijal za adaptaciju ili rekonstrukcija tih objekata. Opština Lajkovac ažurno ispunjava svoje obaveze u svim programima koje Komesarijat raspisuje i sprovodi. U postupku smo dobijanja saglasnosti od Komesarijata za još pet kuća, a nastavljamo i sa ostalim projektima, bez obzira da li su vezani za izbeglice i interno raseljena lica ili za migrantsku krizu.

Džajević i poverenik Šusnjarevic sa izbeglicama (foto: Milovan Milovanović)

U ime izbeglih lica javnosti se obratio Miroslav Ostojić, koji će ubuduće živeti u Jabučju, zahvalivši se Opštini Lajkovac i Komesarijatu za izbeglice Osim njega, u Jabučju je stambeno zbrinut Ratko Golubović, u Nepričavi Milojka Drakula, Željka Dopuđ, Nikola Žegarac i Milijana Rajaković, a u Divcima Snežana Bjelica.