Gudači valjevske muzičke škole i studentkinje FMU u Beogradu, muzikom su protekle sedmice oživeli beogradsku promociju međunarodnog takmičenja gudača u organizaciji MŠ “Živorad Grbić” – prvih “Zlatnih stepenica” valjevske muzičke škole.

17880410_1150013228458301_1924770559919855397_o

U maju mesecu 2016. godine, MŠ “Živorad Grbić” pokrenula je festival takmičarskog karaktera posvećen ideji promocije najtalentovanijih mladih gudača Srbije i regiona. Ovaj festival je podstaknut životnim profesionalnim delovanjem prof. Živorada Grbića, jednog od najistaknutijih violinskih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, čiji je nepresušni entuzijazam, posvećenost muzici i umetnosti značajno pomerio standarde kulturnog života Valjeva. Želja da se festivalom “Zlatne stepenice” doprinese unapređivanju izvođačkog nivoa učenika i studenata gudačkih instrumenata, produktivnijoj saradnji muzičkih pedagoga, ali i slabljenju vrlo izražene metropolizacije kulture, pored valjevskih muzičara podstakla je i profesore muzičkih akademija Beograda i Novog Sada da se uključe u realizaciju svojim učešćem u radu žirija.

Preko 125 mladih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske zazvučalo je u Valjevu u periodu od 27. do 29. maja i svojom muzikom pokazalo da su “Zlatne stepenice” put kojim se rado korača.

17917490_1150013881791569_6651288872508645369_o

Na koncertu u KC Grad, kroz solo interpretacije najuspešnijih učesnika prošlogodišnjeg festivala, među kojima su pored učenika valjevske muzičke škole i kamernog gudačkog orkestra “FENIKS” nastupile i studentkinje FMU u Beogradu, Sofia di Somma i Larisa Terščenko predstavljen je entuzijazam i ideja da se muzikom uvek stvara i lepša stvarnost i bolji čovek.

Program “Putem Zlatnih stepenica” ujedno je bio i koncert zahvalnosti Holandskoj Ambasadi, koja je bila generalni pokrovitelj prvih Zlatnih Stepenica , a koncertu valjevske muzičke škole u KC Grad je prisustvovao i Ambasador Kraljevine Holandije, Nj.E. Henk van den Dool i predstavnici ambasade.

Ovaj koncert je još jedan u nizu programa kojima valjevska muzička škola svoj potencijal i program izmešta iz lokalnih okvira i svakako, vrlo aktivno doprinosi kreiranju jedne izuzetno kvalitetne, planirane i organizovane slike samog Valjeva, kada je u pitanju plasiranje umetničke muzike i promocija talentovanih muzičara u pitanju.

Jedan od najambicioznijih i najzahtevnijih projekata MŠ „Živorad Grbić“, ali istovremeno i najreprezentativnijih jeste predstojeći drugi festival „Zlatne stepenice“ koji će ove godine zahvaljujući pokroviteljstvu Grada, zazvučati u Valjevu u periodu od 26. do 28. maja.