Listu predloga mera za smanjenje aerozagađenja u gradu predložiće odbornici SPS-a na sednici lokalnog parlamenta, koja je zakazana za 16. mart. To je za Valjevska posla najavio zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić. On će, kako je rekao, lično napraviti listu predloga za smanjenje aerozagađenja. Koliko predloga će ukupno biti i koji će se naći na toj listi, on nije mogao da precizira, ali je istakao da će sigurno predložiti uvođenje sistema par-nepar i zabranu saobraćaja u centru grada.

„Pristalica sam toga. To bi bila eliminacija jednog uzročnika aerozgađenja. Predložićemo da se zabrani saobraćaj u krugu Dušanova – duple trake – Uzun Mirkova – Tešnjar. Ali, videćete da tu meru i uvođenje sistema par-nepar građani neće prihvatiti tek tako. Reći će da smo nesposobna vlast. U istom trenutku traži se rešenje problema koje nećemo kao građani da prihvatimo“, pojašnjava zamenik Jeremić.

Zamenika gradonačelnika Dragan Jeremić za skupštinskom govornicom (foto: Željko Bošković)

On kaže da svest građana mora da se proširi i da građani moraju da shvate da sami sebe truju. „Nivo svesti o aerozagađenju nije toliko razvijen. Na tribini koja je nedavno održana u Gimnaziji na temu aerozagađenja nije bilo 15 Valjevaca. Građani moraju da shvate da sami sebe gušimo“, kaže Dragan Jeremić.

Valjevo u smogu (foto: Dragan Krunić)

Zabranjivanje uglja kao energenta Jeremić vidi kao represivnu meru, dok stavljanje maski na lice za njega nije nikakva mera koja sistemski rešava problem. „Kolubarski ugalj sa velikim procentom supmpora je glavni problem. Na nivou države nemamo nikakve uredbe koje bismo mogli da primenimo. Mi kao lokalna samouprava nismo zaštićeni tu. Država mora da donese takve odluke o korišćenju uglja određenog kvaliteta. Tada ulazimo u populističku priču. Ugalj će da poskupi. Šta god da donese vlast na nivou grada imaćemo revoluciju. Politika se najviše plaši ishitrenih poteza. Treba da vidimo kada je najbolji momenat da to uradimo, a da ne dobijemo revoluciju“, kaže Dragan Jeremić i pojašnjava da rešavanje ovog preoblema ne može biti ad hoc, niti se može rešavati dan za dan.

„Sistemsko rešenje je uvođenje jeftinijeg energenta kako bi se smanjila cena grejanja preko Toplane, da građani ugase svoje privatne kotlarnice koje su na ugalj i pređu na daljinski sistem grejanja. Do Grada je da obezbedi uslove da se smanji cena grejanja. Toplana građanima mora biti prijemčiva sa cenom i na tome ćemoraditi naredih godinu dana. Kada se cena grejanja preko Toplane smanji, valjda će građani biti svesni da treba da se priključe“, kaže Jeremić.

Trg Desanke Maksimović noću u zimskom periodu (foto: Miroslav Jeremić)

 

Iako rešavanje problema aerozagađenje vidi kao broj 1 u oblasti komunalne zaštite grada, Jeremić smatra da lokalna samouprava treba da ulaže i u rešavanje problema plastike u gradu, posebno kesa i flaša. Zabranio bi, kako kaže, upotrebu plastičnih i subvencionisao prodaju biorazgradivih kesa.