10 GODINA VATERPOLO KLUBA VALJEVO

Vaterpolo klub Valjevo, do 1. jula, priređuje besplatnu Školicu vaterpola tokom koje i neplivači mlađi od 12 godina mogu savladati ovu neophodnu veštinu. U desetoj godini od osnivanja VK Valjevo, uz očekivanje odličja, u drugoj polovini juna najmlađim talentovanim vaterpolo igračima predstoje takmičenja, dok će ekipa 2006. godište i mlađih, svoju darovitost u finalu regiona iskazati polovinom jula.

Vaterpolo klub Valjevo

U Vaterpolo klubu Valjevo upis novih igrača traje tokom čitave godine, no sada, pre početka letnje sezone su intenzivirali upis novih članova, prvenstveno dece rođene 2010. godine i mlađih mališana. Za devojčice i dečake neplivače biće organizovana škola vaterpola, besplatna do 1. jula, najavljuje šef struke VK Valjevo, Jovan Serafimović.

Vaterpolo klub Valjevo

“Sa potpunim neplivačima radi tener sa licencom, on ulazi u bazen sa decom. Najvažnije je da nemaju strah od vode, da se opuste i onda počinje obuka plivanja. To nije klasična školica jer imaju loptu, igraju se, uče stilove. Za mališane koji odluče da treniraju, od 1. jula članarina je 1.500 dinara. Recimo, imamo dece iz plivačkog kluba koja, ako im to dosadi, pređu na vaterpolo ovde kod nas. Može biti i obrnuto. Mi sarađujemo sa plivačkim klubom, tako da je na pojedincu da odluči kojim sportom hoće da se bavi.”

U svakom slučaju poželjno je da deca nauče da plivaju. Pri tome, poznata je činjenica da plivanje podstiče ravnomeran razvoj muskulature.

“Pa, savet za roditelje je da upišu decu u sportske školice gde stručni ljudi mogu da vide predispozicije za određeni sport, uglavnom pogađaju u 70 – 80%. Ali, voda je, sama po sebi, dobra za razvoj kompletnog tela deteta, tako da bih to preporučio. Ako dete neće da se profesionalno bavi tim sportom – nema veze, ali moraju da nauče da plivaju. To je i zdravo, ali i potrebno, odlaze na ekskurziju sa školom, treba da znaju da plivaju. Zbog toga preporučujem svima da dođu, probaju, pa ćemo videti. Ako zavole, ostaće.”

Uz očekivanje osvajanja odličja, vaterpolisti VK Valjevo, talentovane generacije 2010. i 2006. i mlađi, u drugoj polovini juna i narednog meseca, na bazenima SRC Petnica, igraju utakmice regionalnog finala. U svakom slučaju, za poštovanje je njihov uloženi trud, kao i divljenje ostvarenim rezultatima. I tek da podsetimo, Vaterpolo klub Valjevo ove godine, u oktobru, obeležava 10 godina od osnivanja.

Vaterpolo klub Valjevo

“Najveći uspeh VK Valjevo je u periodu od 2015 – 18. godine. Bio sam trener prvog tima 2015. kada smo iz Druge lige stigli do Super lige, kada smo, prvi put u istoriji, Valjevo to do tada nije imalo, ovde doveli Zvezdu, Partizan, Vojvodinu, Radnički, Šabac, tako da su ljubitelji vaterpolo sporta ovde uživali u tim utakmicama. Igrali smo i Regionalnu ligu 2017. i 2018. i u toj 2017. smo proglašeni za najuspešniji sportski kolektiv u gradu, što je neverovatan uspeh za jedan mali klub. Znači, sve smo to uspeli da uradimo za 10 godina.”

Trenutno, prva ekipa Vaterpolo kluba Valjevo se nadmeće u Prvoj A ligi, kaže Serafimović.

“Te amplitude su normalne u sportu, kao i u životu. Sada je naš posao da vratimo klub tamo gde zaslužuje. Dajemo prednost našoj deci, deci iz Valjeva. A kada kažem prvi tim, to znači da smo prošle sezone imali sedam igrača 2006. godište koji su igrali za prvi tim. Znači, naš je cilj da od valjevske dece napravimo standardne prvotimce i to nam je sada prioritet. Ne jurimo rezultat, tu smo negde na sredini tabele, ali bitno je da naša deca igraju i to je veliki uspeh za nas, da što manje igrača dovedemo sa strane.”

Prema rečima šefa struke prvog tima VK Valjevo, dve kategorije, tačnije jedanaestogodišnjaci i generacija 2006. i mlađi, pokazuju izuzetne talente, pa pojedinci igraju i za prvi tim.

“Oni mogu da dođu i do finala Prvenstva Srbije, čak i da se bore za medalju, tako da nam je to sada najveći plan da se plasiramo u prve dve ekipe za Finale regiona, onda idemo na polufinale Srbije i ja se nadam da ćemo ući u finale Srbije.”

Inače, Jovan Serafimović, rođen je 1965. u Beogradu. Od svoje devete godine je u vaterpolu i napominje da je ceo njegov vaterpolo život vezan za VK Partizan iz Beograda, gde je prošao sve selekcije, od pionira, kao i članstva u juniorskoj reprezentaciji Jugoslavije, pa do dve sezone provedene u prvom timu VK Partizan, nakon čega odlazi na služenje vojnog roka. Po povratku, potpisuje za VK Bečej, koji 2000. osvaja Evro ligu.

Vaterpolo klub Valjevo“Završio sam karijeru u VK Crvena zvezda. Imam nekih 7 – 8  sezona u tada najjačoj ligi na svetu, time mogu da se pohvalim, kao i time da sam tu stekao puno prijatelja. Trenerskim poslom se bavim dvadesetak godina. U Partizanu sam vodio sve kategorije, uključujući i prvi tim Banjice, a to je drugi tim Partizana. Radio sam ovde tri godine sa prvim timom, nakon čega sam bio u Nišu dve godine od 2018 – 2020. Tako da mogu da se pohvalim zavidnom karijerom, nije baš vrhunska, ali je korektna. Opet sam došao ovde u Valjevo da pomognem ovim ljudima jer znaju kako radim i kakav sam čovek, tako da stvaramo klub, vraćamo se na stare staze i ja se nadam da ćemo to i uspeti.”

Inače, sve neophodne informacije o upisu za mališane rođene 2010. i mlađe, kao i termine treninga, možete pronaći na sajtu Vaterpolo klub Valjevo, čiji prvi tim kao šef struke vodi prvotimac vaterpolo klubova Partizan, Crvena zvezda i Bečej, Jovan Serafimović, dok sa dečacima i devojčicama u vaterpolo školici radi licencirani trener koji decu obučava ne samo za vaterpolo, već neplivači nauče da plivaju i to različite stilove, kao što su kraul, leptir, delfin.

 

Foto: Dragan Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.