100 dana gušenja

Udruženje građana Lokalni odgovor oglasilo se saopštenjem za javnost povodom registrovanih 100 dana sa prekoračenjem granične vrednosti PM čestica u vazduhu u Valjevu od početka 2021. godine. Navodi se da su istekom 26. oktobra merni uređaji Agencije za zaštitu životne sredine zabeležili stoti po redu dan od početka godine u kojima je vazduh u Valjevu sadržao visoke koncentracije PM čestica koje prekoračuju propisane granične vrednosti. Imajući u vidu da je do kraja godine preostalo više od 60 dana i da tek predstoji grejna sezona, iz Lokalnog odgovora ukazuju da je očekivano da u 2021. godini vazduh u Valjevu bude prekomerno zagađen najmanje 140 dana. Uz to se podseća da je Zakonom o zaštiti vazduha i Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha propisano dopuštanje prekoračenja graničnih vrednosti PM čestica u vrednosti od 50 µg/m 3 najviše 35 dana tokom godine.

“Zbog toga pozivamo predstavnike lokalne vlasti u Valjevu da preduzmu hitne mere da se u najkraćem roku smanji zagađenje vazduha u cilju dostizanja graničnih vrednosti propisanih zakonom. Pozivamo lokalne vlasti, Zavod za javno zdravlje i druge nadležne organe da u danima koji dolaze obaveštavaju građane o prisustvu zagađujućih materija u vazduhu i merama za zaštitu zdravlja. Pozivamo svoje sugrađane da prate informacije o kretanju zagađenja vazduha u narednim mesecima, te da prilagođavaju svoje aktivnosti u danima kada je registrovano visoko zagađenje. Pozivamo građane i građanke Valjeva da se uključe u borbu za čist vazduh u Valjevu. Jer to je borba za život”, istiće se u informaciji za javnost.

U saopštenju se ukazuje na podatke da vazduh u Valjevu već deceniju spada u grupu najlošije – treće kategorije, zbog prisustva prekomernih koncentracija PM čestica i da na osnovu procene Svetske zdravstvene organizacije u našem gradu 242 osobe godišnje prerano izgubi život usled dejstva zagađenog vazduha.

“Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je za period od 10 godina zbog zagađenog vazduha u Valjevu izgubljeno priblžno 10.000 godina života. Ova organizacija takođe tvrdi da bi se mogli spasti mnogi ljudski životi u Valjevu i prepoloviti broj izgubljenih godina života ako bi se napravio pomak u smanjenju prosečne koncentracije suspendovanih PM 10 čestica tokom godine”, navodi se u saopštenu Lokalnog odgovora.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.