20. NOVOGODIŠNJA BAJKA ANĐELA ČUVARA

Ovogodišnja, 20. po redu “Novogodišnja bajka” Udruženja Anđeli čuvari i Kreativne radionice Pinokio, pod nazivom Olovni vojnik, biće održana u petak, 27. decembra, od 18 sati, na velikoj sceni Centra za kulturu Valjevo. Za tu priliku pripremljeno je 1050 poklon paketića i to zahvaljujući donatorima, privatnim firmama iz Valjeva. Inače, celodnevni program Kreativne radionice Pinokio pohađa i 35 mališana iz socijalno ugroženih porodica, a njihov boravak je pod upitnikom. Naime, za ishranu i vaspitno – obrazovni rad te dece, na godišnjem nivou, neophodno je oko milion i pedeset hiljada dinara. Lokalna samouprava je za tekuću 2019. godinu opredelila 600 hiljada dinara, dok je predviđena suma za 2020. godinu još manja.

Vesna Lazić, "UDRUŽENJE ANĐELI ČUVARI"

Vesna Lazić, “UDRUŽENJE ANĐELI ČUVARI”

Predsednica Udruženja Anđeli čuvari u Valjevu, Vesna Lazić, već 20 godina se bori da obezbedi što bolje uslove rada za sve mališane koji su u Kreativnoj radionici Pinokio, uz srdačnu pomoć deci iz socijalno ranjivih porodica. Prema njenim rečima, na godišnjem nivou za ishranu i vaspitno – obrazovni rad za 35 dece iz socijalno ugroženih porodica neophodno je 1.046.341 dinara. Prethodnih godina je suma od milion dinara, prema projektima, bivala odobrena. Međutim, lokalna samouprava je za 2019. godinu opredelila 600 hiljada dinara, dok je predviđena suma za 2020. godinu 470 hiljada dinara.
Vesna Lazić, istovremeno izražava izuzetnu zahvalnost prema menadžmentu Predškolske ustanove Milica Nožica jer iskazuju razumevanje, ali je i zabrinuta jer oseća odgovornost i  komentariše da te obaveze mora izmiriti.
“Prethodnih godina u projektima socijalne zaštite taj jedan milion bio je za Udruženje Anđeli čuvari. U ovoj godini desilo se to da sam, u to vreme bila bolesna. Oni su podelili taj milion, pa sam kasnije imala obećanje i prijavila  projekat, ali ne znam zašto su mi smanjena sredstva. Tada su smanjena na 600 hiljada, a sada je za narednu godinu predviđeno 470 hiljada. Znači, nedostaje mi više od polovine, i to je veliki problem. Nisam raspustila tu decu. Imam obećanje da će dati novac, ali kada – ne znam” – kaže Vesna Lazić uz pojašnjenje da za 35 mališana, pored vaspitno – obrazovnih programa u vrtiću, obezbeđuju i značajne neophodnosti: “Sa jedne strane ima korisnika koji pitaju za humanitarne pošiljke, a sa druge stalno me zovu i Šveđani koji bi dopremili pomoć. Međutim, više nemam gde to da istovarim jer mi je uzet magacin, a nije mi dat drugi. A još ima baš siromašnih ljudi koji i dalje dolaze i mole za pomoć”.
Inače, u Kreativnoj radionici Pinokio, svake godine, ostvaruju sve veći broj programa za mališane i predškolce, kroz igru ih uče da poštuju i prihvataju različitosti, pomažu svojim drugarima, pripremaju predstave i proslave, svi skupa rado posećuju događaje iz kulture, pobeđuju na različitim takmičenjima. Uz predan rad sa mališanima, vaspitačice u Kreativnoj radionici Pinokio uspevaju i da ostvaruju primetne rezultate u pogledu stručnog usavršavanja, tako da su Tamara Raičević i Vesna Lazić nedavno dobile certifikate Montesori društva Srbije nakon završenog seminara u Nišu.
Različite uspehe nižu već 20 godina i uobičajeno je da krajem svake kalendarske godine pripreme program nazvan “Novogodišnja bajka” kada polaznici Kreativne radionice Pinokio priređuju predstavu za svoje drugare, za koje Udruženje Anđeli čuvari priprema darove. Ove godine su priredili predstavu “Olovni vojnik” koju će premijerno odigrati u petak, 27. decembra, od 18 sati, na velikoj sceni u Centru za kulturu Valjevo. Tom prilikom biće darivano 1050 mališana za koje su spremni novogodišnji paketići, zahvaljujući inicijativi Vesne Lazić, predsednice “Anđela čuvara” i brojnim donatorima, privatnim preduzećima iz našeg grada, kao i dugogodišnjim darodavcu Sweden “International Humanittet”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.