24 međunarodne nagrade za gitariste, gudače i klarinetiste valjevske Muzičke škole

I pored činjenice da od 1. septembra školska godina u MŠ “Živorad Grbić” izgleda sasvim drugačije u odnosu na 66 prošlih, učenici i nastavnici ove škole, i u vremenu svih mogućih distanci rade jednako angažovano i kvalitetno, a najnoviji uspesi na međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu to i otvrđuju. Tokom marta meseca, na tri međunarodna takmičenja, koja su zbog epidemiološke situacije realzovana u online aranžmanu, gitaristi, gudači i klarinetisti valjevske muzičke škole osvojili su ukupno 24 nagrade.

Sa jednog od nastupa gudača pod dirigentskom palicom mr Snežane Stevanović

Na međunarodnom takmičenju gitarista Classic Art, u organizaciji šabačke Muzičke škole, u konkurenciji od preko 40 učesnika iz SAD, Turske, Nemačke, Ukrajine, Bugarske, Norveške i Srbije, gitaristi iz klasa prof. Luke Jezdića i Dragana Nikolića ostvarili su odlične rezultate. Prve nagrade osvojili su: Anđela Mišić (II razred SMŠ u klasa prof. Dragana Nikolića), Anđelka Dragić (VI razred OMŠ u klasi prof. Luke Jezdića), Dušan Žunjić (IV razred OMŠ u klasi prof. Luke Jezdića. Druge nagrade na ovom takmičenju osvojili su Milica Lukić (II razred SMŠ u klasi prof. Dragana Nikolića), Kalina Jovanović (1. razred OMŠ u klasi prof. Luke Jezdića) i Luka Matijašević (I razred OMŠ u klasi prof. Luka Jezdić).

Sa jednog od nastupa gitarista u klasi prof. Luke Jezdića

Na međunarodnom takmičenju “Glazbena čipka Idrie”, održanom u Idriji u Sloveniji, u konkurenciji učesnika iz 35 zemalja sveta, gitaristi škole i učenici gudačkog odseka takođe su ostvarili izvanredan plasman. Petoro pomenutih gitarista – Anđela Mišić, Anđelka Dragić, Dušan Žunjić, Kalina Jovanović i Luka Matijašević, osvojili su Prve nagrade. Spisak nagrađenih violinista je sledeći: Prvu nagradu je osvojio Nebojša Ristić (III razred OMŠ u klai prof. mr Snežane Stevanović), Drugu nagradu Vuk Stevanović (V razred OMŠ u klasi prof. mr Snežane Stevanović), a Milivoj Jovanović (VI razred OMŠ u klasi prof. Angeline Novaković) i Đorđe Miladinović (IV razred OMŠ u klasi prof. Aleksandre Milivojević Jocić) osvojili su Treće nagrade. U kategoriji violončelista, Kalina Filipović (III razred OMŠ) osvojila je Prvu nagradu, Anđelina Nikolić (II razred SMŠ), Hana Perić (III razred OMŠ) i Emilija Krunić (V razred OMŠ) osvojie su Druge nagrade, a Treće nagrade pripale su Tijani Pavlović (II razred SMŠ) i Jasmini Filić (V razred OMŠ. Sve ove uspešne violončelistkinje u klasi su profesorke Danice Krunić.

Danilo Veselinović, IV razred SMŠ u klasi prof. Andrije Mirkovića

Pored gudača i gitarista, lepe vesti u poslednjem mesecu zime, u Muzičku školu su doneli i klarinetisti iz klase prof. Andrije Mirkovića uz klavirsku podršku prof. Olivere Meandžije. Na međunarodnom takmičenju “Wind Stars 2021” održanom u Letoniji, Dušan Pavlović  (IV razred OMŠ) osvojio je Prva nagrada i nagradu Pobednik kategorije, a Danilo Veselinović (IV razred SMŠ) osvojio je Drugi nagrada-

Dušan Pavlović, V razred OMŠ u klasi prof. Andrije Mirkovića

PRVO TAKMIČENJE I PRVO PRIZNANJE ZA KAMERNI ORKESTAR “FENIKS”

Pored individualnih rezultata mladih umetnika, ostavrenih uz klavirsku podršku prof. Miloša Jakšića i prof. Ane Pejović, međunarodno takmičenje “Glazbena čipka Idrie” posebno je značajno za MŠ “Živorad Grbić” zbog još jednog priznanja. Naime, kamerni gudački orkestar “FENIKS”, kao  jedan od najprepoznatljivijih kreativnih simbola valjevske Muzičke škole, prvi put je učestvovao na takmičenju i prvi put osvojio takmičarsko priznanje. Pod dirigentskom palicom mr Snežane Stevanović “FENIKS” je sa 90 poena osvojio Prvu nagradu.

Sa jednog od nastupa kamernog gudačkog orkestra “Feniks”

“Nagrađeni talenat mladih Valjevaca koji su uz podršku svoje škole i roditelja odlučili da vreme koje ograničava i opominje, posvete razvoju muzike i umetnosti u sebi, nije samo njihov uspeh i motivacija za njihov dalji rad, već snažna poruka, da, kada se čini da je ono lepo od života skrajnuto, zaboravljeno ili nevažno, to ipak nije tako i da vrednosti koje krase najveće kroz istoriju, jednako značajno traju i čuvaju i danas. Uspeh valjevske muzičke škole koji decenijama daje prefinjenu, pozitivnu i kreativnu notu umetničkom stvaranju Valjeva, ovim rezultatima je potvrđen po ko zna koji put. Na Valjevu i Valjevcima je da tu vrednost prepoznaju, vole, sačuvaju i unaprede, jer na kraju svega, ipak ostaje trag i rezultat. Ulažući i čuvajući istinsku vrednost što deca i kadar Muzičke škole, bez ikakve sumnje jesu, čuvamo ono svetlo u našem gradu, čega je na žalost sve manje”, navodi se u saopštenju MŠ “Živorad Grbić”.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.