Pored sanacije toka Klubare u planu i izgradnja važne saobraćajnice

U toku su radovi na rekonstrukciji korita i obale reke Kolubare, oštećenih u majskim poplavama 2014. godine. Investiciju vrednu 4,2 miliona evra finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji. Pored sanacije toka reke Kolubare, u planu je izgradnja važne saobraćajnice, koja će rasteretiti saobraćaj kroz centar Valjeva.

Radove je danas obišao gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, koji se uverio da se sprovode po planu i da se maksimalno koristi toplo vreme da se saniraju tok Kolubare i obala.

Radovi se sprovode od reke Obnice, kod Kazneno-popravnog zavoda do mesta gde se Obnica i Jablanica sastaju i prave reku Kolubaru. Zemljani radovi na delu toka reke Jablanice će biti urađeni u dužini od 1 kilometar, a za Obnicu  će se uraditi poseban program u 2018. godini za eksproprijaciju zemljišta u dužini od 1,5 kilometara. Sada se radi izgradnja novog korita, dužine 1,1 kilometra od Obilaznice do „Austroterma“, oko 0,4 kilometra novog korita iza teniskih terena i fudbalskog stadiona na Pećini i rekonstrukcija 2,5 kilometra od „Austroterma“ do mosta kod „Granda“.

Izvođač radova  je konzorcijum koji čine francuska firma „Sade“, beogradska „Hidrotehnika“ i valjevska „Erozija“.

„Za nas je izuzetno važno što će funkcionisati saobraćajnica od Ulice Mirka Obradovića kod pansiona „Bubica“, pa nizvodno, a jedan krak će biti urađen pored Železničke stanice do Toplane. Značajno je i to što se takvi radovi prvi put sprovode u ovom delu grada i što se maksimalno radi u ovom periodu. Izuzetno je značajna i saobraćajnica koja će ići kroz Industrijsku zonu, a obilaznica je puta za Užice, pored firme „Popeks“, pa sve do „Stefila“ u dužini od jedan kilometar i do nove Industrijske zone u dužini od 1,2 kilometra. To su planovi koje ćemo realizovati iduće godine i imaće apsolutni prioritet u pravljenju novog gradskog budžeta za finansiranje radova i eksproprijaciju zemljišta. Ova saobraćajnica pored reke do Ulice Mirka Obradovića je izuzetno značajna , jer se rasterećuje saobraćaj u Karađorđevoj i Sinđelićevoj ulici. Most u Ulici norveških interniraca se konačno posle dužeg vremena stavlja u funkciju i povezuje Suvoborsku ulicu i put za Divčibare. Grad će apsolutno težište na finansiranju ovih radova staviti kroz novi budžet, a imamo čvrsta obećanja da će Republika finansirati saobraćajnicu kroz Industrijsku zonu“, istakao je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović nakon obilaska radova.

Rekonstrukcija korita Kolubare od parka Pećina do mosta kod hotela „Grand“, u dužini od 1,17 kilometara, urađena je 2015. godine, uz podršku Vlade Japana. Grad Valjevo je u periodu od 2015. do 2016. godine rešio imovinska pitanja i obezbedio sve druge uslove koje su investitori i projektanti tražili, urađena je regulacija saobraćaja, deponije za višak materijala, rešeno pitanje cevovoda i komunikacionih vodova, koji se nalaze u širem koritu reke Kolubare.

Put kroz buduću Industrijsku zonu je najvažnija investicija u narednom periodu. Početak radova će biti na Obilaznici za Užice, gde je potrebno uraditi novu raskrsnicu-kružni tok, a završetak je u Popučkama, gde će se saobraćajnica spojiti sa putem za Beograd. Do sada je urađeno 450 metara pored Industrijske zone „Stefil“ (od Carine do Reciklažnog centra).

U 2018. godini je potrebno uraditi pojektnu dokumentaciju i plan eksproprijacije da se spoje novoformirane parcele sa delom kod Industrijske zone „Stefil“ i spajanje sa Obilaznicom za Užice. Očekuje se da polovinu sredstava obezbedi Ministarstvo privrede, a realno je da se ovaj projekat realizuje u dve budžetske godine.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.