60. jubalarna izložba Dejana Bogojevića

“Samo Strip Spokoj (SSS)” naziv je 60. samostalne likovne izložbe multimedijalnog valjevskog umetnika Dejana Bogojevića, koja je otvorena u Narodnoj biblioteci Osečine. U programu otvaranja izložbe, u okviru koje je izloženo 90 strip tabli, pored autora učestvovali su književnik Ognjen Pudar, književnica Radmila Nastić Antanasijević, a izložbu je otvorila mr Ana Vasiljević, direktor NBOS.

Dejan Bogojević je do sada stip izlagao više puta na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno u inostranstvu je izlagao u Splitu (Hrvatska, dva puta), Podgorici (Crna Gora), Sežani (Slovenija), Velenju (Slovenija), Varšavi (Poljska). Objavio je strip album “Kako je sve počelo” i strip knjigu “Ukrot”. Zastupljen je u svetskoj strip antologiji. Član je Udruženja striparskih umetnika Srbije (po pozivu). Umetnički je direktor Valjevskog strip festivala.

Istoričarka umetnosti Anu Jelić opisuje Dejana Bogojevića kao slikara, književnika, pesnika, dizajnera, ilustratora, jednom rečju multimedijalnog umetnika, neobičnog svaralačkog zanosa, radoznalog i nemirnog duha, koji je dizajnirao i ilustrovao veliki broj časopisa, knjiga, kataloga, stripova… Prema njenim rečima, Bogojevićev avanturistički pristup umetnosti uvek je smeo i drugačiji i teško je sagledati njegov stvaralački opus.

„Veliki doprinos dao je u oblasti devete umetnosti – stripa kao jedne od možda najvažnijih i najuticajnijih umetnosti modernog doba. U svom prepoznatljivm maniru, spaja elemente dadaizma i nadrealizma, apstrakciju i geometrizam… Kao nekonvencionalni umetnik prevazilazi granice tradicionalnog i pravi smele iskorake ka modernom. Ne mari mnogo za granice i pravila. Na jednostavan način oslobađa svoj um s merom i ravnotežom. Strip table koje stvara inspirisane su njegovom poezijom, koju pretvara u polja-ekrane. Ta polja – ekrani podsećaju na strofe njegovih pesama, koje s lakoćom pretvara u crno – bele crteže – slike. Apstraktne, groteskne i fantastične figure smeštene u polja-ekrane, komuniciraju sa posmatračem na zanimljiv način. Posmatrač pred sobom ima tekstualni predložak koji se kod Bogojevića pokorava slici”, napisala je Ana Jelić o Bogojevićevoj strip izložbi.

Pisac, međunarodni kulturni aktivista, istoričar kulture i upravnik beogradskog Centra za umetnost stripa, Zoran Stefanović, je povodom ove izložbe između ostalog napisaoda je ejan Bogojević u ovom milenijumu priznat kao umetnik i kulturni aktivista, i u našim i u međunarodnim okvirima. Metod Dejana Bogojevića je, prema Stefanovićevim rečima, istovremeno arhajski, animistički, dečji, podsvestan, brutalistički, naivan, neurotičan, transni, automatski, pop kulturni, lirizovan, eksperimentalan, (neo)avangardan, humoran… Sve su to, kako navodi, elementi koji su dobro poznati u antropologiji i psihologiji umetnosti, ali su u Bogojevićevoj recepturi drugačije i osobeno zamešeni, saglasno kolektivnom iskustvu našeg naraštaja.

“On može i dalje da stvara po volji, i ne mora da se bavi pitanjima poput toga da li je go car naše akademske umetnosti i važeće oligarhijske estetike. Mi ionako znamo da ideologija kinji dvomislima našu umetnost još od početaka 20. veka, a od 1945. to su jasni, na akademijama silom nametani, estetsko-moralni konstrukti: militarizovani soc-realizam, kurvinsko dolarizovano revidiranje ka apstrakciji (neko jeste platio gajdaša, dok je vođen hladni rat u kulturi…), te današnje pomodno ali tupo poigravanje konceptualnom umetnošću, koje naravno nema duhovnu suštinu našeg i dalekog Istoka, ali bi na silu htelo da ima estetsku eleganciju i idejnu jedinstvenost”, ističe Zoran Stefanović.

Bogojevićev, možemo reći, neobičan stvaralački opus ovenčan je uspesima na svim poljima, a rezultat je dugogodišnjeg rada i istraživanja. Njegova 60. jubilarna izložba u Osečini bić otvorena do 16. aprila 2018.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.