Najnovije vesti

Acta, non verba

“Prokuvasmo ovde. Svaki dan kada budem na pijaci, odbolujem”, kaže za portal Valjevska posla Milena Purić iz Gornje Bukovice koja je ušla u sedmu deceniju života i koja godinama u hali Zelene pijace u Valjevu prodaje sir i kajmak. Snežana Mijailović iz Gornjih Leskovica, dok briše znoj sa čela, priča da je svakog petka popodne nakon pijace boli glava: “Odozgo u glavu ubi sunce, a u potiljak i kičmu duva klima”.

Snežana Mijailović iz Gornjih Leskovica / Foto: Valjevska posla

Ne prodaju samo te dve žene svoje proizvode u tim nehumanim uslovima. Hala je u jednom delu celom svojom dužinom prekrivena pleksiglasom, materijalom koji propušta sunčeve zrake i koji je slab termoizolator. Nešto bolju poziciju imaju prodavci koji su u sredeštu hale, koje je pokriveno standardnim materijalom, ali s obzirom na to da hala nije propisno rashlađena i da ventilacija ne funkcioniše najbolje, zbog spoecifičnog mirisa mlečnih proizvoda, ni ovim prodavcima nije ugodno provoditi sate za tezgom. Nije ugodno ni kupcima koji se tu, istina, mnogo kraće zadržavaju.

Ispod pleksiglasa nije prijatno boraviti ljudima, ali visoke temperature ne pogoduju ni proizvodima. Kajmak se topi, u pitanju su i lako kvarljive namirnice. U razgovoru sa Milenom i Snežanom, a i sa drugim prodavcima, saznajem da žive od poljoprivrede i da je prihod sa pijace presudan za kućni budžet. Komentarišu i kišno proleće, koje je oštetilo malinu i druge useve, kao i mnogo toga drugog što poljoprivrednim proizvođačima i žiteljima valjevskih sela otežava život. Milena pati od hipertenzije i vadi iz torbice lekove koje redovno uzima, kaže da su visoke temperature rizične za njeno zdravstveno stanje.

Načelnica sanitarne inspekcije u Valjevu Branka Miholjčić objašnjava da mlečna hala na pijaci nije u nadležnosti njene inspekcije već veterinarske, ali se kao lekar i čovek slaže da tamo prodavci borave u nehumanim uslovima. Kaže da je i sama ranijih godina pokušala da utiče na neke od direktora “Poleta”, javnog preduzeća koje gazduje zelenom pijacom, da se nađe prihvatljivo rešenje, da se preko leta vitrine ispod pleksiglasa izmeste ili ne koriste. “Bila je to nemoguća misija”, zaključuje ona.

Ako je njoj kao inspektoru i lekaru borba za ove ljude bila nemoguća misija, zaključujem da je to tek nemoguća misija za jednog novinara, te odustajem od daljeg zivkanja veterinarske inspekcije čiji zaposleni, iz ranijeg iskustva znam, najčešće tvrde da nisu nadležni da daju zjave. Odustajem i od zvanja nadležnih u Gradskoj upravi, gde je tek nemoguća misija dobiti izjavu, na koju javnost naravno ima pravo, gde su mnogi službenici prihvatili poziciju i platu koju ta pozicija podrazumeva, ali ne i odgovornost koju ta pozicija, takođe, podrazumeva. Ipak, zovem “Polet”, ali na tom broju niko se ne javlja.

Razmišljam o Mileni i Snežani, o tome kako će i ovog petka ustati pre zore i sa svojim proizvodima stići na Valjevsku pijacu i da će se i ovoga puta satima kuvati i preznajati ispod pleksiglasa. Tako ovog petka i svakog narednog… A, takva situacija nije od juče, već godinama, od kada hala postoji. Od tada na čelu grada promenile su se mnoge partije i koalicije. Za očekivati je da je bar nekada neko od tih političara svratio da kupi nešto u mlečnoj hali i lično se uverio kako sve to tamo funkcioniše.

Razmišljam i o tome kako bi bilo dobro da sadašnje gradsko rukovodstvo, umesto što troši milione na svoju promociju, pokaže više brige i empatije za običnog čoveka i probleme svojih gradjana. Zimi se gušimo u smogu, sada nas “izjedoše” komarci… Narod bi tu brigu umeo da prepozna i da ceni. Jer, davno su stari Latini rekli  “Acta, non verba” (Dela, ne reči).

 

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.