Aero Alarm: 99 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti PM 10 od početka godine!

U poslednjoj nedelji oktobra meseca vazduh u Valjevu bio je zagađen. Najviša srednja dnevna koncentracija PM 10 čestica u iznosu od 54,18 μg/m3 zabeležena je u ponedeljak, 24. oktobra. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM 2.5 čestica zabeležena je u nedelju, 30. oktobra, u vrednosti od 38,82 μg/m3. U nedelju u 18 časova zabeležena je i maksimalna satna koncentracija PM 10 čestica – 123,42 μg/m3 , a u istom satu za PM 2.5 izmerena je vrednost 103,48 μg/m3. Zaključno sa poslednjim danom oktobra meseca, u Valjevu se od početka godine beleži 99 sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti PM 10 čestica. To su podaci nedeljnog izveštaja “Lokalnog odgovora” o kvalitetu vazduha u Valjevu, koji ovo udruženje sprovodi u okviru akcije Aero Alarm.

Aero-Alarm-tabela-24.10-30.10.2022

Uz ocenu kvaliteta vazduha kakav smo disali u Valjevu prošle sedmice, Lokalni odgovor informiše da je na sajtu grada pre par dana objavljen Nacrtu Plana kvaliteta vazduha 2022-2027, ukazujući da Gradska uprava sa pripremom tog strateškog dokumenta u borbi za smanjenje aerozagađenja kasni preko godinu dana.

“Nakon pritiska građanskih udruženja i javnosti na zvaničnom sajtu Grada Valjeva objavljen je Nacrt Plana kvaliteta vazduha za naredni period sa obaveštenjem o javnom uvidu i javnoj raspravi koja će se održati 22. novembra 2022. godine, u 11 časova, u Sali Skupštine Grada Valjeva. Prošli Plan kvaliteta vazduha, koji su odbornici usvojili u novembru 2016. godine, nikad nije dobio saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine, niti je u praksi primenjen. Zbog toga je i u periodu od 2016. do 2021. godine, vazduh u Valjevu pripadao III kategoriji i predstavljao rizik za zdravlje i život građana. Uprkos tome, Grad Valjevo kasni preko godinu dana sa pripremom ovog strateškog dokumenta čija primena bi trebalo da smanji koncentracije zagađujućih materija na zakonom propisane vrednosti i sačuva zdravlje i živote ljudi u Valjevu”, navode iz Lokalnog odgovora.

Aero-Alarm-Dijagram-24.10-30.10.2022U nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha, napominje se da na dan 31. oktobra 2022. godine, prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i xEco, Valjevo od početka godine beleži ukupno 99 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti PM10 čestica (>50 μg/m3), uz podsećanje da je zakonski limit 35 dana.

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.