Aero Alarm: Koncentracija PM10 u Valjevu 24. decembra bila 8 puta iznad dozvoljene vrednosti

Prema nedeljnom izveštaju Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha koji udušemo u Valjevu, u protekloj sedmici, od 21. do 27. decembra, vazduh u Valjevu bio je svaki dan ZAGAĐEN. Tri dana je imao ocenu indeksa kvaliteta JAKO ZAGAĐEN, dva dana je imao ocenu ZAGAĐEN i bio je dva dana PRIHVATLJIV. Najviša koncentracija PM10 čestica u protekloj nedelji zabeležena je u četvrtak, 24. decembar u 17h kada je iznosila 420.31 μg/m3. Suspendovane čestice PM2.5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u isto vreme i iznosile su 370.99 μg/m3. Kako se navodi u izveštaju, visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe, članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Skreće se pažnja da je u utorak, sredu i četvrtak, kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike.

Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu sedmicu

Lokalni odgovor u svojim izveštajima u sklopu akcije Aero Alarm, iz nedelje u nedelju od početka decebra meseca ukazuje da nijedan organ javne vlasti (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu) nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu. Ističe se da su informacije o prekoračenim graničnim vrednostima, koje objavljuje Grad Valjevo sa četiri dana zakašnjenja, neupotrebljive.

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu za period od 21. do 27. decembra

“Gostujući u jutarnjem programu lokalne Televizije Valjevo Plus1 gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je na pitanje novinara Predraga Lučića kako se u izdvajanjima u budžetu vidi rešavanje aerozagađenja u Valjevu odgovorio: “Teško”. Iako je ustvrdio da je to jedan od prioriteta lokalne vlasti, u emisiji nije objasnio na koji način je taj prioritet pretočen ili će biti pretočen u konkretne aktivnosti i programe koji će dovesti do smanjenja aerozagađenja. Gradonačelnik nije povodom novinarskog pitanja objasnio zašto se za nadoknadu i odštete za ujede pasa lutalica godišnje izdvaja preko 30 miliona dinara, a za rešavanje problema aerozagađenja 8 miliona dinara (za gašenje kotlarnice). Još je rekao da Valjevo ne može samo da reši ovaj problem, pa se zbog toga obratio za pomoć Ministarstvu životne sredine i Agenciji za zaštitu životne sredine. Ali nije naveo da li će pomoći biti i u čemu će se ona sastojati. Govoreći o planovima kako da se aerozagađenje u Valjevu smanji gradonačelnik Gojković je apostrofirao smernice koje je svojevremeno dao Stručni tim. Gostujući u emisiji na lokalnoj televiziji, Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva nije govorio povodom napretka u primeni Plana kvaliteta vazduha u Valjevu za period 2016-2021, kao ni povodom nalaza istraživanja organizacije “Stanište” da se novac iz Fonda za zaštitu životne sredine Grada Valjeva nedovoljno i nenamenski realizuje” – komentar je Lokalnog odgovora u izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu za prošlu sedmicu.

Lokalni odgovor u svom izveštaju podseća da je vazduh u Valjevu najnižeg kvaliteta (III kategorija) zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine, od 130 do 170 dana na godišnjem nivou, kao i da u Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

“I pored velikog broja dana za prekomernim zagađenjem većina lokalnih medija slabo zainteresovana za obaveštavanje javnosti o aerozagađenju, rizicima za zdravlje i merama za smanjenje aerozagađenja. Od ukupno 10 medijskih organizacija, koje deluju na teritoriji grada Valjeva, 4 su svojim čitaocima i gledaocima omogućili informaciju o stanju kvaliteta vazduha u realnom vremenu. O aerozagađenju u Valjevu su izveštavali mediji sa nacionalnom gledanošću (N1, Nova S, Večernje novosti, Nedeljnik, TV Prva). Valjevo je, zahvaljujući aerozagađenju, tako dospelo i do “Utiska nedelje” i “Eksploziva” – navodi se u nedeljnom izveštaju “U pet do dvanaest” Lokalnog odgovora.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.