AERO ALARM: Nakon produžene tople jeseni, treća nedelja novembra donela zagađen vazduh!

Valjevsko udruženje Lokalni odgovor startovalo je sa novim, četvrtim ciklusom Aero Alarma u okviru kojeg objavljuje nedeljne izveštaje o kvalitetu vazduha u Valjevu. Prvi nedeljni izveštaj za ovu grejnu sezonu pokazao je da je nakon produžene tople jeseni, treća nedelja novembra donela zagađen vazduh.

Screenshot_20231128_120502_com.microsoft.office.officehubrow_edit_67364557587061

Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima / Izvor: Lokalni odgovor

“Samo dva dana prethodne sedmice, u petak i subotu, Valjevci su mogli udisati relativno čist vazduh. Tri dana vazduh u Valjevu je, zbog koncentracija čestica prašine, imao ocenu loš, dok je u utorak vazduh u Valjevu bio veoma loš”, navodi se u izveštaju.

Prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, na dan 20. novembra 2023, u Valjevu je od početka godine zabeleženo ukupno 85 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica iznad 50 µg/m3, čime je premašen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

“Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani”, ističe se u prvom nedeljnom izveštaju Aero Alama za ovu grejnu sezonu.

Screenshot_20231128_120520_com.microsoft.office.officehubrow_edit_67384516717991

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu za period od 13. do 19. novembra 2023. / Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

 

 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.