Aero Alarm: Rekordna zagađenja vazduha u Valjevu, a nadležni ćute!

Lokalni odgovor u izveštaju “Aero Alarm” za prošlu sedmicu ističe da se u Valjevu od početka godine beleže neslavni rekordi u zagađenju vazduha, a da nadležni ćute. Napominje se da su Valjevci uz građane Bora i Novog Pazara imali najzagađeniji vazduh u 2021. godine. Ukazuje se i da je Državna revizija otkrila nezakonitosti u poslovanju Gradske uprave Valjevo prilikom ugovaranja usluge monitoringa kvaliteta vazduha u 2020. godini, kao i da je istraživanje javnog mnjenja pokazalo visoko energetsko siromaštvo građana Valjeva.

Aero-Alarm-tabelaIzveštaj o kvalitetu vazduha za proteklu sedmicu pokazao je da se svaki dan prethodne nedelje vazduh bio opasan po zdravlje. Od ponedeljka do srede vazduh je bio sa indeksom “izuzetno loš”, u petak i subotu “veoma loš”, dok je u četvrtak i nedelju zabeleženo najmanje zagađenje vazduha, ali ipak u crvenom – “loš”. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 5. januara, kada su PM čestice prekoračile graničnu vrednost. Vrednost za PM 10 bila je 183,78 µg/m3 ,a za PM 2.5  128,64 µg/m3 . Istog dana u 14 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 469,45 µg/m3 za PM 10 čestice. Maksimalna satna vrednost od 265,04 µg/m3 za suspendovane PM 2.5 čestice zabeležena je u 17 sati istog dana.

“Prvi dani i nedelje 2022. najavljuju da Valjevke i Valjevci mogu očekivati još jednu godinu sa zagađenim vazduhom. “Pluća” koja su u Valjevu kod “Krušika” postavili “iRevolucija” i “Kreni-Promeni”, pocrnela za nekoliko dana. Najzagađeniji vazduh u Srbiji udišu ljudi u Valjevu, Boru i Novom Pazaru, kaže izveštaj za 2021. godinu koji je objavila Nacionalna ekološka asocijacija. Postavlja se pitanje šta je sa merama koje treba da preduzimaju nadležni i sa javnim novcem koji treba da se koristi za zaštitu životne sredine“, ističe se u izveštaju “Aero Alarm”.

Aero-Alarm-grafikonUkazuje se da nadležni organi u Valjevu ne obaveštavaju građane o koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu i merama za zaštitu zdravlja i smanjenje zagađenja vazduha, iako su po zakonu obavezni. Takođe se napominje da iz Gradske uprave nema odgovora povodom podnetih zahteva za pristup informacijama od javnog značaja o tome koje su rezultati postignuti u primeni Plana kvaliteta vazduha 2016-2021.

U izveštaju se Lokalni odgovor osvrnuo i na izveštaj Državne revizorska institucije о pravilnosti finansijskog poslovanja Grada Valjeva za 2019. i 2020. godinu.

“Utvrđene su brojne nezakonitosti i nepravilnosti, pre svega u sprovođenju postupka javnih nabavki (npr. nameštanje tendera, nezakonite procedure), ali i u finansiranju zarada zaposlenih. Izveštaj Državne revizorske institucije beleži nezakonitosti i nepravilnosti koje je učinila Gradska uprava Valjevo prilikom ugovaranju usluge monitoringa kvaliteta vazduha sa preduzećem “Institut Vatrogas” i ovdašnjim Zavodom za javno zdavlje kao podizvođačem, tokom 2020. godine”, precizirano je.

Pažnja je posvećena i energetskom siromaštvu u Valjevu, o kojem su prošle sedmice pisala Valjevska posla.

“Najveći broj žitelja Valjeva nije spreman da investira u poboljšanje energetske efikasnosti svojih domova (fasade, grejanje, stolarija) jer “sastavlja kraj sa krajem”, piše portal Valjevska posla, predstavljajući istraživanje mnjenja koje je 2020. godine u Valjevu i Srbiji obavio Tim za socijalno uključivanje Vlade Republike Srbije u saradnji sa REF Fondacijom, CeSIDom, Stalnom konferencijom gradova i opština, uz podršku organizacije UN Women i Švajcarske agencije za razvoju saradnju (SDC). Aleksandar Macura, direktor RES fondacije smatra da bi se vazduh poboljšao potrebno je osigurati direktnu pomoć najugroženijima da unaprede energetsku efikasnost, ali i momentalna zabrana nestandardnih goriva u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije”, navodeno je u izveštaju.

Na dan 10. januara 2022. prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 8 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM 10 čestica (>50 µg/m 3 ). Prošla 2021. godina je okončana sa 152 dana prekoračenja granične vrednosti, što je više od četvorostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.