Aero Alarm: Valjevo dočekalo Svetog Nikolu u zagađenom vazduhu, opasnom po zdravlje i život!

“Valjevo je dočekalo Svetog Nikolu u zagađenom vazduhu, opasnom po zdravlje i život. U ponedeljak, utorak, četvrtak, subotu i nedelju vazduh u Valjevu imao ljubičast indeks “veoma loš”. U sredu izuzetno zagađenje sa indeksom kvaliteta vazduha “izuzetno loš”. Petak crveno, vazduh “loš”. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 15. decembra 2021. kada su PM prekoračile graničnu vrednost. Za PM 10 izmereno je 79,19 µg/m3, a za PM 2.5  čestice 76,51 µg/m3 . Istog dana u 19 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 162,89 µg/m 3 za PM 10 čestice i maksimalna satna vrednost od 149,95 µg/m3 za PM 2.5 čestice”. To su podaci iz nedeljnog izveštaja o kvalitetu vazduha u Valjevu za period od 13 do 19. decembra, objavljuje “Lokalni odgovor” u sklopu akcije “Aero Alarm”.

Aero-alarm-tabelaU izveštaju se ukazuje da je na dan 20. decembra 2021. godine, prema podacima državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u Valjevu od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 141 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti PM 10 čestica (>50 µg/m 3 ), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Aero-alarm-grafikonLokalni odgovor u nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha u našem gradu posebno ističe da Savet za čist vazduh u Valjevu smatra da građani nisu dobrodošli da odlučuju o raspolaganju javnim budžetom.

“Građani nisu dobrodošli. Savet za čist vazduh, kao neformalna građanska inicijativa, je raspravljao o rezultatima primene Plana kvaliteta vazduha u prethodnom periodu, kao i o mogućnosti učešća javnosti u pripremi budžeta za narednu godinu. Zaključeno je da je lokalna vlast u Valjevu zatvorena za javnu kritiku i za učešće javnosti, kako u pripremi Odluke o budžetu za narednu godinu, tako i novog Plana kvaliteta vazduha. Nakon sednice održane u ponedeljak, članovi i članice Saveta su organizovali konferenciju za novinare na kojoj su javnosti predstavili zahtev lokalnim vlastima da odgovore na Građanski predlog mera za smanjenje zagađenja vazduha koji je podnet početkom novembra 2021. godine”, navodi se u izveštaju.

Dat je osvrt na rezultate Ankete o čistom vazduhu u kojoj su učesnici rekli da lokalna vlast postiže slabe rezultate u primeni mera za smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu.

“Slabi rezultati. Nema participacije. To su glavni nalazi istraživanja stavova građana Valjeva o dostignućima lokalne politike koja se tiče zaštite kvaliteta vazduha koje je sproveo projektni tim Zelena Komuna 22. Kao najznačajniji nalazi istaknuti su uverenje ispitanika da je vazduh u Valjevu opasan po zdravlje i da je životna sredina u našem gradu veoma ugrožena. Pored toga, istraživanje ukazuje da zatvorenost lokalnih vlasti za učešće javnosti i nizak aktivizam građana. Većina ispitanika smatra da lokalne vlasti imaju veoma slab učinak u oblasti smanjenje zagađenja vazduha. Stoga je potrebno, po mišljenju građana, pomoći domaćinstvima da postanu energetski efikasna, kontrolisati zagađivače i pokrenuti postupke protiv odgovornih za propuste”, ukazuje se dalje u nedeljnom izveštaju.

Pažnja je posvećena i akciji “Pluća u Valjevu”, koju beogradsko Udruženje građana “Kreni – Promeni” u saradnji sa valjevskom “iRevolucijom” sprovodi u Valjevu u okviru kampanje “Istina o zagađenju”.

“Organizacija “Kreni-Promeni” je u naš grad donela uređaj koji bi trebalo da skrene pažnju građana na svakodnevno prisustvo zagađenog vazduha. Izvršna direktorka ove organizacije, Marina Pavlic je da se radi o kampanji “Istina o zagađenju” ima za cilj skretanje pažnje građanima na problem zagađenja vazduha, da je to nastavak prošlogodišnje kampanje Rešenje za zagađenje”, navodi se još u izveštaju “Lokalnog odgovora”.

Takođe se iz sedmice u sedmicu podseća na podatke da vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170), da u Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji. Zatim, da je nivo aerozagađenja u protekloj nedelji bio takav da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe, da su članovi osetljivih grupa mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice, te da je svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva, kao i da nijedan organ vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja, ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.