“Agrorazvoj”: “Foresting” angažovan kao konsultant!

Povodom konferencije za medije Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, saopštenjem za javnost oglasilo se preduzeće “Agrorazvoj-valjevske doline” doo Valjevo, odgovarajući na iznete tvrdnje predsednika valjevskog SSP-a Branka Ivkovića da je “Agrorazvoj” faktički preneo valjevske šume i Park Pećina na gazdovanje boegradskom privatnom preduzeću “Foresting” bez saglasnosti osnivača grada Valjeva. U informaciji za javnost, potpisanoj od strane direktora Dragutina Kuzmanovića, ističe se da je “Agrorazvoj” angažovao Privredno društvo za konsalting i usluge u šumarstvu “Foresting” kao konsultanta u oblasti gazdovanja i upravljanja šumama, kao i da nijednim članom Ugovora ne piše da je urađen prenos šuma na gazdovanje nekom drugom preduzeću, uz isticanje da su na pomenutoj konferenciji SSP-a korišćeni termini: u prevedenom značenju, suštinski, bukvalno i da se to može tako tumačiti. Takođe je odgovoreno da će  se o Elaboratu o proceni zdravstvenog stanja stabala u Parku Pećina odlučivati Skupština grada Valjeva. 

agrorazvoj

“Od svih navedenih poslova u članu 2. Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji “Agrorazvoj” je sa “Forestingom” dogovorio izradu Elaborata o proceni zdravstvenog stanja stabala u Park šumi Pećina sa predlogom mera sanacije sa svako stablo pojedinačno. Pre nego što se pristupi radovima na revitalizaciji Parka Pećine, Elaborat o proceni zdravstvenog stanja stabala u Park šumi Pećina, sa predlogom mera sanacije za svako stablo pojedinačno, će se naći na dnevnom redu Skupštine grada Valjeva koja će odlučiti da li će na pomenuti Elaborat dati saglasnost”, piše u saopštenju “Agrorazvoja” uz napominjanje da prema Zakonu o šumama sva strateška, planska dokumenta i programi vezani za gazdovanje šumama prethodno moraju dobiti saglasnost Skupštine grada Valjeva kao nosioca prava korišćenja šuma.

“Imajući na umu da su Park Pećina pluća grada Valjeva i omiljeni prostor za odmor i rekreaciju većine Valjevki i Valjevaca, rešenjem problema zamene bolesnih i suvih stabala pristupamo strateški i planski, jer decenijski problem nije moguće rešiti preko noći. Zamena bolesnih stabala se radi putem sanitarne seče za koju nam je bio potreban Elaborat o zdravstvenom stanju stabala sa posebnim osvrtom na zdravstveno stanje stabala u uređenom delu parka. Fitosanitarni i zdravstveni pregled pojedinačnih stabala, grupa stabala i drvoreda u okviru ovog Elaborata zbog složenosti posla radi se u saradnji “Forestinga” i profesora sa katedre za zaštitu šuma dr Ivana Milenkovića i dr Slobodana Milanovića. Elaborat će sadržati analizu zdravstvenog stanja sa unosom osnovnih vrednosti i opisom mera nege svakog stabla pojedinačno”, piše u saopštenju.

Dalje se navodi da je o svim aktivnostima vezanim za sanitarnu seču i plan pošumljavanja, kao i za izradu osnove gazdovanja šumama grada Valjeva, obaveštena i Uprava za šume koja preko šumarskih inspektora nadzire sve korake iz ove oblasti.

“Nove sadnice koje će zameniti obolela stabala, koja predstavljaju opasnost za korisnike parka i koja prete da zaraze zdrava stabla, su obezbeđena preko projekta za koji je Grad Valjevo konkurisao kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i za koji je dobio sredstva”, pojašnjeno je.

U saopštenju takođe piše da je “Foresting” lider u planiranju i gazdovanju šumama i svih vrsta planova u šumarstvu od operativnih do strateških.

“Foresting je u prethodnom periodu radio planove gazdovanja šumama, osnove, godišnje programe, programe zaštita šuma za Nacionalni park “Đerdap”, “Kopaonik”, zaštitne šume Vrnjačke Banje, šume Eparhije Žičke i Timočke, šume Beograda (veliko ratno ostrvo, Banjička i Zvezdarska šuma), a trenutno je učesnik u projektu ocene stanja stabala u javnim ustanovama i površinama grada Beograda zajedno sa Institutom za šumarstvo u Beogradu”, navedeno je još u saopštenju “Agrorazvoja”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.