Akademik Matija Bećković online u svojoj Gimnaziji za svoj rođandan

Pesnik i akademik Matija Bećković po tradiciji će svoj rođendan, 29. novembra, provesti u svojoj školi i sa svojim gimanzijalcima, ali ovaj put, kako to okolnosti nalažu, u online formatu. Povodom 150 godina postojanja, Valjevska gimnazija u subotu, 29. novembra, 19 časova, putem Zoom aplikacije, organizuje vanrednu online tribinu “Valjevski gimnazijalci”, čiji će gost biti Matija Bećković, jedan od najčitajnijih pesnika današnjice.

Matija Bećković prošle godine u Valjevskoj gimnaziji za svoj 80. rođendan / Izvor: Valjevskа gimnazijа

Prošle godine, Bećković je svoj 80. rođendan, po običaju, proslavio u Valjevskoj gimnaziji, čiji je svojevremeno bio đak i u kojoj se “rodio kao pesnik”. Bio je to specijalan dan i za njega i za Gimnaziju i za tadašnje gimnazijalce, sa kojima je bard pisane i usmene reči razgovarao kao sa svojim školskim drugovima. U godini kada u vanrednim okolnostima Valjevska gimnazija obeleževa veliki i značajan jubilej 150 godina postojanja, Bećković će sa svojim gimnazijalcima provesti još jedno divno rođendansko druženje, nažalost, samo u online formatu.

Uprkos novonastaloj epidemiološkoj situaciji, tradicija slavljenja pesnikovog rođendana u njegovoj školi, uspostavljena 2014. godine, neće biti prekinuta. Online tribina sa akademikom Matijom Bećkovićem, koju će voditi dr Vera Vaš i dr Vojislav Andrić, najvećim delom biće posvećena Matijinoj poeziji koju će on lično za ovu priliku odabrati i govoriti.

Svi zainteresovani koji žele da isprate tribinu i sa našim istaknutim pesnikom i akademikom provedu njegov 81. rođendan, moći će to da urede putem Zoom platforme (zoom.us). Link za učešće u razgovoru je: https://us02web.zoom.us/j/87232019042,a link za praćenje tribine: https://www.youtube.com/watch?v=o0EnMkfKPZ0&feature=youtu.be

 

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.