Akcija NURDOR-a u petak u centru Valjeva

Valjevo će i ove godine biti jedan od 40 gradova u kojem će Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) obeležiti Svetski dana dece obolele od raka. U petak, 15. februara, u 12 časova, na platou ispred Centra za kulturu, u okviru kampanje “I ja se borim, a ti?”, biće organizovan humanitarni skup, a poziv je upućen svim Valjevcima da podrže novi veliki projekt NURDOR-a, usmeren na proširenja kapaciteta Roditeljske kuće u Beogradu.

NURDOR-ova akcija na Svetski dan dece obolele od raka postala je prepoznatljiv humanitarni događaj po puštanju zelenih balona u znak podrške deci i mladima obolelim od karcinoma, kao i sećanja na one koji više nisu sa nama. Svake godine, ovaj događaj privlači veliku medijsku pažnju širom naše zemlje. Hiljade i hiljade ljudi dobre volje u brojnim srpskim gradovima i opštinama svojim novčanim doprinosima učestvuju u humanitarnoj akciji kako bi se realizovali određeni NURDOR-ovi projekti.

Prošle godine prikupljenim sredstvima pomognuta je izgradnja i opremanje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Ove godine, cilj NURDOR-a je da se prošire kapaciteti Roditeljske kuće u Beogradu. NURDOR ima 5 Roditeljskih kuća, od kojih su 3 u Beogradu, ali nažalost te tri Roditeljske kuće ne mogu uvek da prime sve porodice koje imaju potrebu za smeštajem. Ove godine NURDOR 15. februara obeležava i 15 godina posvećenog rada na polju unapređenja kvaliteta lečenja dece obolele od raka u Srbiji. Za deceniju ipo, kroz ovo udruženje prošlo je više od 1500 porodica kojima je pružena podrška u lečenju i nakon njega, više od 1.000 potpuno besplatnih rehabilitacija organizovano je za decu koja su pobedila bolest, izgrađeno je pet roditeljskih kuća i jedna potpuno nova bolnica, a preko 1000, posebno edukovanih volontera poklonilo je više od 100.000 sati volonterskog rada u pružanju podrške kroz razne aktivnosti za unapređenje uslova lečenja i brige o deci oboleloj od malignih bolesti.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), osnovano je 2003. godine kao neprofitna, nestranačka i nevladina organizacija. Osnivači NURDOR-a su roditelji izlečene i preminule dece, medicinsko osoblje sa hemato-onkoloških odeljenja i volonteri, koji su prepoznali potrebu za sistemskom i efikasnom podrškom roditeljima dece obolele od raka. Osnovni cilj ovog udruženja je podrška porodicama dece obolele od raka, prevashodno da se obezbedi visok kvalitet lečenja, rehabilitacije i socijalizacije obolele i izlečene dece.

NURDOR je član je Internacionalne konfederacije udruženja roditelja dece obolele od raka -ICCCPO (International Confederation of Childhood Cancer Parent Organizations / www.icccpo.org), koja blisko sarađuje sa Svetskim društvom pedijatrijske onkologije, SIOP (International Society of Paediatric Oncology).

M.P.M.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.