Akcija “Potpiši-Prodiši” na pauzi zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Valjevska udruženja iRveolucija, Lokalni odgovor i Odbor za ljudska prava Valjevo, sapštila su da je akcija prikupljanja potpisa za narodnu inicijativu, kojom se traži zabrana prodaje sirovog lignita, odložena do daljeg zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Akcija “Potpiši-prodiši”, koju je u 11 najzagađenijih gradova Srbije pokrenulo Uduženje “Srbija u pokretu”, a čiji su partneri na lokalu pomenuta 3 valjevska udruženja, startovala je prošlog ponedeljka i trebalo je da traje 7 dana. Sa usvajanjem odluke Vlade Srbije o dodatnim merama za suzbijanje korona virusa, prikupljanje potpisa prekinuto je u petak, tako da su aktivnosti, koje su bile predviđene u subotu i nedelju, pauzirane. Organizatori su u saopštenju za javnost izrazili zahvalnost svim građanima koji su svojim potpisom podržali narodnu inicijativu proteklih dana i istakli da se akcija odlaže kako bi se sačuvalo zdravlje građana i aktivista koji su prikupljali potpise.

“U ovom trenutku, stavljamo zarez na ovu priču, odlažemo prikupljanje potpisa za prvu priliku kad to bude izvodljivo. Blagovremeno ćemo vas obaveštavati o daljim planovima, a u međuvremenu pozivamo da nas kontaktirate ako želite da se priključite inicijativi za prikupljanje potpisa u budućnosti. Uskoro će biti objavljen tačan broj prikupljenih potpisa u svim gradovima u Srbiji. Sve liste sa potpisima će biti predate Narodnoj Skupštini Republike Srbije”, navodi se u saopštenju organizatora akcije “Potpiši-Prodiši”.

Udruženje građana “Srbija u pokretu” pokrenulo je kampanju “Potpiši prodiši” kojom se traži zabrana prodaje sirovog lignita i prelazak na kvalitetnije vrste energenata. Jedan od glavnih ciljeva kampanje je pokretanje narodne inicijative i prikupljanje 30.000 potpisa građana kako bi se predlog zakona ušao u skupštinsku proceduru.

Narodna inicijativa za zabranu prodaje sirovog lignita pored Valjeva, sprovodi se i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Boru, Užicu i Nišu. Organizacije koje pored valjevske “iRevolucije”, “Lokalnog odgovora” i “Odbora za ljudska prava Valjevo” učestvuju u ovoj inicijativi u borbi za čistiji vazduh su: “ProTok” iz Smedereva, “Odbranimo Teslu” iz Pančeva, “Dom omladine” Bor, inicijativa “Vazduh nije roba” iz Zrenjanina, “Ekostraž” i startup “Taraba”.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.