Akcija “Tvojih 15 minuta” – Zašto Valjevci izlaze na predstojeće lokalne izbore?

Glasam jer je to moja dužnost, glasam jer je obaveza. Glasam iz navike. Glasam jer hoću da podržim državu. Borim se za bolje sutra. Glasam zato što moram. Zbog mojih predaka. Za budućnost mladih. Da ne odem u inostranstvo. Glasam jer nisam zadovoljna. Solidarišem se sa mužem. Glasam zbog promene. Moje demokratsko pravo. Nisam zadovoljna vlašću. Da bih nešto promenila. Izlazim na izbore jer volim da izlazim. Da mi dovedu vodu do sela. Zbog zagađenosti. Glasam da bi otvorili više radnih mesta. Ako mogu Grci, možemo i mi! Tako su građani i građanke Valjeva tokom jučerašnje ulične akcije “Tvojih 15 minuta”, koju su sprovele organizacije Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša i valjevski Lokalni odgovor, odgovarali na pitanja zašto glasaju.

Tvojih 15 minuta - Valjevo 1

Akcija “Tvojih 15 minuta” u Valjevu / Foto: Lokalni odgovor

Predstavnici dva pomenuta udruženja su na platou ispred Centra za kulturu razgovarali sa prolaznicima o tome da li će izlaziti na predstojeće lokalne izbore koji se održavaju u nedelju 2. juna i zašto glasaju?

U razgovoru sa valjevskim novinarima, Uroš Tasković iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju je rekao da građane treba podsetiti da iskoriste svoje pravo glasa, jer je za glasanje potrebno samo petnaest minuta. On ističe da je mlađa populacija apatična, da u nekim gradovima neće ni da razgovara o izborima. Stariji govore da je glasanje obaveza.

Tvojih 15 minuta - Valjevo

“Tvojih 15 minuta” / Foto: Lokalni odgovor

“Ovo je retka prilika da se održavaju samo lokalni izbori i to ne samo u Beogradu. Ovo su izbori u kojima građani biraju odbornike u Skupštini grada. Time što će glasati na izborima mogu da reše probleme koji su iz njihovog komšiluka, iz njihovog neposrednog okruženja”, kazao je Uroš Tasković iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Uroš Tasković NKD

Uroš Tasković, NKD / Foto: Lokalni odgovor

Istovetne ulične akcije su održane u Aleksincu, Svrljigu, Bujanovcu i Novom Sadu, a akcija se nastavlja u Užicu.

“Ljudi sada pričaju o problemima koji ih muče, te se nadam da ćemo nakon završetka izbora moći zajedno da radimo na rešavanju tih problema”, zaključio je na kraju razgovora Tasković.

Tvojih 15 minuta - Valjevo 2

Akcija “Tvojih 15 minuta” u Valjevu / Foto: Lokalni odgovor

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je udruženje građana koje se zalaže za promenu aktuelnog izbornog sistema kao i da svi građani imaju jednake uslove za život bez obzira da li žive u Beogradu ili nekom manjem mestu u Srbiji. Lokalni odgovor je udruženje građana iz Valjevu, koje je usmereno na zaštitu životne sredine i podsticanje građanske participacije.

Tvojih 15 minuta - Valjevo 3

Tvojih 15 minuta” / Foto: Lokalni odgovor

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply