“Akvareli” ruskog umetnika Denisa Petrulenkova u Galeriji “Trnavac”

Samostalna izložba ruskog umetnika Denisa Petrulenkova pod nazivom “Akvareli”, biće otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” u utorak, 12. novembra, u 19 časova.

Denis Petrulenkov, ruski umetnik

Kako i sam naziv ove izložbe najavljuje, ruski umetnik Denis Petrulenkov (rođ. 1974) predstaviće se akvarelima nastalim u poslednjih nekoliko godina. Postavku čini 28 akvarela manjeg i srednjeg formata na kojima su zastupljeni motivi duboko povezani sa verom i religijom, odnosno pravoslavljem i duhovnošću. Tako njegova dela prikazuju delove iz liturgijskih bogosluženja i litija, monaška i sveštenička lica, čitanje molitvi, paljenje sveća, krst, kandilo…

Reč je o umetniku koji je rođen u umetičkoj porodici u čuvenom beloruskom gradu Vitebsku, koji je iznedrio još čuvenijeg Marka Šagala. Diplomirao je grafiku na Umetničkom fakultetu Univerziteta u ruskom gradu Smolensku, gde i danas živi, stvara i radi. Po završetku fakulteta počinje da radi kao grafički dizajner i ilustrator. Na tom polju sarađuje sa vodećim ruskim i svetskim studijima za dizajn, brojnim poznatim agencijama i izdavačkim kućama. Predaje crtanje u umetničkoj školi i na univerzitetu i drži majstorske radionice akvarela. Član je Udruženja likovnih umetnika Rusije.

Petrulenkov crtački talenat, koji možemo nazvati i genetskim darom, posebno dolazi do izražaja u njegovim grafikama i ilustracijama, ali je kao istinski majstor poteza našao način da ga iskaže i u vrlo zahtevnoj tehnici akvarela. Iskoristio je i pokazao tu svoju krucijalnu prednost i crtežu u svojim akvarelima dao posebnu jačinu prožetu senzibilitetom i notom ranjivosti zbog emocije, koja je uz pomoć vodenih boja pronašla svoj put u njegovim delima.

Osim imperativnog crtačkog umeća, Petrulenka kao umetnika karakteriše izuzetna i izoštrena moć zapažanja, on rukuje pigmentima na jedan čulan način sa puno osećaja. Njegovi akvareli obiluju simbolikom, a istovremeno u njima učestvuje ljudsko psihološko i emotivno.

Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” posebno se zahvaljuje gospodinu Peđi Aćimoviću, organizatoru prestižnog Međunarodnog bijenala akvarela u Beogradu, na nesebičnoj saradnji i pomoći pri organizaciji i realizaciji izložbe “Akvareli” Denisa Petrulenkova.

Izložba će biti otvorena do kraja decembra 2019. godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.