Najnovije vesti

“Akvareli” ruskog umetnika Denisa Petrulenkova u Galeriji “Trnavac”

Samostalna izložba ruskog umetnika Denisa Petrulenkova pod nazivom “Akvareli”, biće otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” u utorak, 12. novembra, u 19 časova.

Denis Petrulenkov, ruski umetnik

Kako i sam naziv ove izložbe najavljuje, ruski umetnik Denis Petrulenkov (rođ. 1974) predstaviće se akvarelima nastalim u poslednjih nekoliko godina. Postavku čini 28 akvarela manjeg i srednjeg formata na kojima su zastupljeni motivi duboko povezani sa verom i religijom, odnosno pravoslavljem i duhovnošću. Tako njegova dela prikazuju delove iz liturgijskih bogosluženja i litija, monaška i sveštenička lica, čitanje molitvi, paljenje sveća, krst, kandilo…

Reč je o umetniku koji je rođen u umetičkoj porodici u čuvenom beloruskom gradu Vitebsku, koji je iznedrio još čuvenijeg Marka Šagala. Diplomirao je grafiku na Umetničkom fakultetu Univerziteta u ruskom gradu Smolensku, gde i danas živi, stvara i radi. Po završetku fakulteta počinje da radi kao grafički dizajner i ilustrator. Na tom polju sarađuje sa vodećim ruskim i svetskim studijima za dizajn, brojnim poznatim agencijama i izdavačkim kućama. Predaje crtanje u umetničkoj školi i na univerzitetu i drži majstorske radionice akvarela. Član je Udruženja likovnih umetnika Rusije.

Petrulenkov crtački talenat, koji možemo nazvati i genetskim darom, posebno dolazi do izražaja u njegovim grafikama i ilustracijama, ali je kao istinski majstor poteza našao način da ga iskaže i u vrlo zahtevnoj tehnici akvarela. Iskoristio je i pokazao tu svoju krucijalnu prednost i crtežu u svojim akvarelima dao posebnu jačinu prožetu senzibilitetom i notom ranjivosti zbog emocije, koja je uz pomoć vodenih boja pronašla svoj put u njegovim delima.

Osim imperativnog crtačkog umeća, Petrulenka kao umetnika karakteriše izuzetna i izoštrena moć zapažanja, on rukuje pigmentima na jedan čulan način sa puno osećaja. Njegovi akvareli obiluju simbolikom, a istovremeno u njima učestvuje ljudsko psihološko i emotivno.

Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” posebno se zahvaljuje gospodinu Peđi Aćimoviću, organizatoru prestižnog Međunarodnog bijenala akvarela u Beogradu, na nesebičnoj saradnji i pomoći pri organizaciji i realizaciji izložbe “Akvareli” Denisa Petrulenkova.

Izložba će biti otvorena do kraja decembra 2019. godine.

Autor: REDAKCIJA VALJEVSKAPOSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz pružanje drugačijih vrsta usluga.