ALEKSANDAR OBRADOVIĆ, DOBAR PRIMER NOVOG OPTIMIZMA

“Da bi ste pobedili zlo, nije dovoljno da ne budete zli. Morate da mu se suprostaviti. Ovaj čovek je to uradio i on je zato heroj”, rekao je student Brajan Brković, ispod balkona Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz “Krušika”, u petak uoći susreta sa Aleksandrom u njegovom stanu, kada mu je naš poznati karikaturista Dušan Petričić uručio svoju karikaturu na kojoj su ovogodišnji dobitnici priznanja “Dobar primer Novog optimizma” Aleksandar Obradović i prof. dr Biljana Stojković. Ovo priznanje nekoliko godina unazad najhrabrijima među nama dodeljuje Pokret “Novi optmizam”.

Foto: Slobodan Ćirić

“Siguran sam da ćemo, to mi svi želimo ovde, živeti ponovo u sredini okruženi Aleksandrima kojima se divimo i koje poštujemo”, rekao je karikaturista Dušan Petričić prilikom uručenja svoje karikature Aleksandru.

“Zahvaljujem se na ovoj divnoj nagradi. Zahvaljujem se svim prisutnima koji su večeras ovde. Učinili ste me neverovatno ponosnim i srećnim. Drago mi je…”, rekao je Aleksandar Obradović i zaplakao. Potom je zamolio svoju suprugu Kristinu da pročita do kraja njegov pozdravni govor.

“Drago mi je da sam svojim postupkom dao mali doprinos u vraćanju optimizma i oslobanjanju straha kod ljudi. Mi smo kao društvo prvo negde izgubili, a potom zaboravili šta je to optimizam. Većina ljudi u našoj zemlji izgubila je nadu. Postali smo umorni i pasivni na sva dešavanja oko nas. Možda ove reči i crne dijagnoze ne priliče da u ovom trenutku izađu iz usta dobitnika ove nagrade koja nosi naziv “Dobar primer novog optimizma”, ali sam duboko uveren u skoriju promenu svesti i energije kod ljudi, potrebu dizanja glasa, kao i ukazivanja na sve nepravilnosti i anomalije sistema u kome živimo” , prenela je do kraja kazivanje svoga supruga Kristina Obradović.

Foto: Slobodan Ćirić

Prof. dr Biljana Stojković, takođe dobitnica ovogodišnje nagrade Pokreta “Novi optimizam” rekla je da je pravi primer optimizma upravo Aleksandar Obradović i dodala:

“Postoji još jedan primer optimizma, to su studenti. Ja sam se nekako našla na obe strane i eto to je razlog zašto sam ja u celoj ovoj priči. Ali,  zaista moram reći da je pravi primer novog optimizma Aleksandar Obradović”.

Foto: Slobodan Ćirić

Na rastanku dok ih je Aleksandar Obradović pratio sa svog balkona prisutni građani su uzvikivali “Aca heroj” i “Slobodna Srbija”.

Foto: Slobodan Ćirić

Centralni događaj svečane dodele nagrade održaće se u utorak, 10. decembra, u 19 časova, na Međunarodni dan ljudskih prava i 15. rođendan “Novog Optimizma”, u prostorijama Ustanove kulture Stari grad. Nagrade će uručiti rediteljka Milena Minja Bogavac, prošlogodišnja dobitnica ovog priznanja. Uz pripremljen prateći porogram o 15 godina rada Pokreta “Novi optimizma”, okupljenima će se na centralnom događaju prilikom dodele nagrade, kako je najavljeno, obratiti i Kristina Obradović, supruga Aleksandra Obradovića, koja će u ime Aleksandra i primiti nagradu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.