Ambasador Islamske Republike Iran posetio Valjevo

Povodom otvaranja izložbe „Moja prelepa zemlja Iran“ iranske umetnice Parise Šad Gazvini, u našem gradu je boravio i ambasador Islamske Republike Iran u Beogradu Rašid Hasan Pur Baei koga je pre zvaničnog otvaranja izložbe ugostio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. Na sastanku kome su prisustvovali i predstavnici našeg grada iz oblasti privrede, turizma, sporta i kulture bilo je reči o mogućnostima saradnje između Irana i Srbije, konkretno Valjeva.

IMG-a047cc10c3875da81efb916e81a1950b-V

Gradonačelnik Lazar Gojković je tom prilikom izrazio čast i zadovoljstvo što su u prilici da ugoste prijatelje iz Irana na čelu sa amabasadorom Rašidom Hasan Pur Baeijom i podsetio da Srbija i Iran imaju tradicionalno dobru bilateralnu saradnju.

IMG-7ce6109338b6d09d7344fe8f61758b7f-V

„Ovo je bila dobra prilika za nas da analiziramo mogućosti saradnje na nivou gradova iz raznih oblasti. Saradnja već postoji izmeĐu Beograda i Teherana, kao i Novog Sada i još jednog iranskog grada, a danas smo razmatrali koji bi grad u Iranu mogao da ostvari saradnju sa Valjevom u budućnosti u raznim oblastima, od kulture, sporta, nauke do privrede. Prezadovoljan sastankom i verujem da ćemo brzo napraviti dobru saradnju“, poručio je Gojković pozvao sugrađane da pogledaju izložbu „Moja prelepa zemlja Iran“ koja je otvorena u Studiju Trnavac.

Ambasador Islamske Republike Iran u Beogradu je konstatovao da ima mnogo potencijala za saradnju, a ono što je značajan preduslov za to je postojanje izražene političke volje između dve zemlje na najvišem nivou da se ta saradnja i razvija, ne samo na nacionalnom, već i na regionalnom i gradskom nivou.

IMG-d3676d784a9dfb6783199d06717924c4-V

„Tokom proteklih godina smo svedoci dobre saradnje u svim sferama našeg zajedničkog života. Među svim tim oblastima, kulturna saradnja je zauzela veoma značajno mesto i izložba u galeriji Trnavac je dokaz ove tvrdnje. Sa gradonačelnikom i njegovim kolegama razgovarali smo o oblastima koje bi bile interesantne za saradnju, kao što su kultura, umetnost, sport, privreda, trgovina, industrija, turizam. Pokušaćemo da definišemo grad u Iranu koji po svim aspektima odgovara Valjevu, da to predstavimo kao model sa iranske strane za saradnju sa Valjevom“, poručio je ambasador Rašid Hasan Pur Baeija.

Upitan da oceni aktuelnu situaciju u pojasu Gaze, Baeija je istakao da je pristup Irana ovom problemu uzročni, a ne posledični.

„Umesto da vodimo računa o posledicama, moramo da razgovaramo o uzrocima. Moramo da nađemo razloge zašto nastaju ratovi, krize, krvoproliće. Ukoliko dobro definišemo razlog, onda možemo naći i adekvatan odgovor. Razlog što smo svedoci ovakvih nesreća, tragedija, zločina, ratova i kvroprolića je činjenica da nismo dobro prepoznali i definisali razloge nastanka te situacije i onda nismo mogli da primenimo adekvatan lek. Tu postoji samo jedno rešenje, ukoliko ga ne primenjujemo ovakva situacija će nastaviti. Rešenje je u formi nezavisne države Palestine na osnovu njihovog legitimnog, prirodnog i jasnog prava, a koje im je uskraćeno duži niz godina. Nadam se da će se makar jednom u istoriji svetski igrači koji su involvirani u to naći na pravoj strani, a ne da sipaju ulje na vatru. Ako pogledate tokom istorije, svaka nesreća, rat, razdor nastupa onda kad pokušavate da omalovažavate jedan narod, da ga izolujete, uništite i zanemarite. Jednom rečju, ni jedan narod ne možete da sklonite sa lica zemlje , to neće moći ni sa Palestincima!“, poručio je ambasador Islamske Republike Iran u Beogradu.

 

B.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.