Ansambl Kolo 21. maja u Valjevu

Ansambl Kolo iz Beograda osmislio je turneju pod nazivom “Četiri godišnja doba”. Nakon zimskog segmenta i gostovanja na jugu, u ovom prolećnom periodu posećuju zapad Srbije, tako da će u utorak, 21. maja, od 20 časova, izvesti celovečernji koncert u Centru za kulturu Valjevo. Tom prilikom premijerno će prikazati novu režisersku koncepciju koncerta, koju direktor Nacionalnog ansambla Kolo Vladimir Dekić najavljuje kao izuzetan umetnički događaj.

Nacionalni Ansambl Kolo već 71 godinu na visokom umetničkom nivou čuva, neguje i prezentuje našu tradicionalnu umetnost, kroz igru, pesmu, muziku i običaje. U okviru aktuelne turneje “Četiri godišnja doba – Proleće” poklonici folklora u Valjevu imaće priliku da uživaju u starinskim nošnjama, od kojih pojedine datiraju iz 19. veka, tradicionalnim igrama i pesmama u izvođenju nacionalnog Ansambla Kolo, koji ima svetsku reputaciju.

Na konferenciji za novinare održanoj povodom najave predstojećeg koncerta Ansambla Kolo, direktor Vladimir Dekić, uz izuzetno poštovanje iskazano prema znalačkoj valjevskoj publici, naznačava da iako sedam decenija putuju po svetu, najveću odgovornost osećaju prema domaćoj publici.

“U Valjevu nismo bili dosta dugo, a od kada nismo bili svašta se promenilo u Ansamblu Kolo, pa i rediteljska koncepcija same koncertne prezentacije. U Valjevu će biti premijera tog našeg novog koncepta koji smo promišljali dugo i postavili sebi pitanja na koji način možemo da predstavimo taj repertoar koji skupljamo već 70 godina, a koji je možda publici poznat, sa jedne strane, ali da je zanimljiv današnjem gledaocu, koji je vrlo zahtevan i ima neke druge kulturne potrebe, kako držati pažnju sat i po vremena. Došli smo do magične formule koja je donela umrežavanje sa ostalim umetnostima: sa dramskom, filmskom, sa jednim savremenim dizajnom svetla i tona, i sa koncepcijom koja publici daje novi uvid u program. To je koncept koji je, ne samo u zemlji i regionu, već u čitavom svetu, naišao na sjajnu reakciju. Veoma je promišljen i vodimo računa da u gradovima u kojima gostujemo uvek predstavimo nešto novo, da se ne ponavljamo. A, sa druge strane, program uvek koncipiramo kao da je to jedno malo putovanje kroz našu zemlju i region, tako da 21. maja pozivamo sve da dođu u Valjevo i pođu sa nama na to malo putovanje”, predočio je Dekić.

Ansambl Kolo neguje domaću kulturnu tradiciju preko 70 godina i jedinstven je ambasador kulture. Za to vreme gostovali su na svim kontinentima, u najprestižnijim koncertnim salama. U biografiju su upisali koncerte u Metropolitenu i Karnegi Holu u Njujorku, Palati Šajo u Parizu, Rojal Festival Holu u Londonu, Baljšoj Teatru u Moskvi, Operi u Kelnu, Teatru Feniče u Veneciji, Operi u Sidneju, Nacionalnom umetničkom centru u Pekingu.

Više od šezdeset vrhunskih umetnika, igrača koji su istovremeno i pevači, kao i petnaest muzičara, prezentuju raznovrsnu i bogatu tradicionalnu umetnost Srbije. Ansambl je stekao izvanrednu reputaciju u celom svetu i dobitnik je prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za visoki doprinos u kulturi.

Direktor Vladimir Dekić naznačava da im Ministarstvo kulture svake godine uvećava iznos odobrenih sredstava, ali to istovremeno povećava i obavezu prema domaćoj publici.

“Mi smo vrlo svesni stanja u kome se nalazi kultura na lokalu i iz tog razloga negujemo, i u okviru našeg budžeta uvek izdvojimo sredstva kojima potpomažemo upravo dolazak i turneju po Srbiji. Svesni toga da se budžet puni od poreza svih građana, i da od toga živimo, i zbog toga je naša odgovornost, naravno i želja i potreba da publici nekako dođemo na noge i predstavimo ono što su oni željni, nadamo se, da vide”, ističe direktor Nacionalnog ansambla Kolo Vladimir Dekić.

U okviru turneje, Ansambl Kolo 17. maja gostuje u Šabačkom pozorištu, sutradan su u Bogatiću, potom 19. maja u Kulturnom centru u Mionici, dok 22. ovog meseca nastupaju u Gornjem Milanovcu i 23. maja u Lazarevcu.

Prema rečima direktora Vladimira Dekića, ispostavilo se da je veoma dobro održavati turneje, jer taj niz nastupa izvođače drži fokusiranim i daje zaista izuzetne rezultate publici koja dolazi na koncerte.

Ulaznice za koncert Ansambla Kolo u Centru za kulturu Valjevo biće u prodaji sedam dana pre, odnosno od 14. maja, na velikoj biletarnici, po ceni od 300 dinara.

S.J.K.  / Foto: arhiva Ansambla Kolo (kolo.rs)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.