Atelje Ljube Popovića stigao u Valjevo

Na godišnjicu smrti velikog umetnika u Modernoj galeriji otvoren prostor u kojem su izložene njegove poslednje slike, slikarski pribor, lični predmeti, biblioteka, fotografije…

Četkice, boje, paleta, lupa… Sat, telefon, crna kožna jakna. Onakvi kakvi su bili u ateljeima Ljube Popovića u grčkom Ksiropotamiju i Parizu. Tu su i idejne skice urađene na kartonima, uključujući i onaj od grčkog mleka u tetrapaku, koje je lepio po zidovima ateljea…

Sve autentično, verodostojno preneto je u novootvoreni spomen-atelje na spratu Moderne galerije Valjevo u znak sećanja na velikog umetnika, akademika Ljubu Popovića. Preneto je i otvoreno za publiku 12. avgusta, na godišnjicu Ljubine smrti. Velika umetnikova biblioteka, njegove lične stvari, fotografije, nezavršene slike…

Detalj iz spomen-ateljea velikog umetnika (foto: V. Jovanović)

Sve je smešteno u Modernoj galeriji koju je osnovao, u njegovom Valjevu koje je neizmerno voleo, uvek mu se vraćao i u njemu ostao da počiva.

Lični predmeti iz ateljea poprskani su bojom kojom je radio i baš takvi su i preneti, bez ikakvih intervencija. Donete su i kesice sa posebnom vrstom boje koju je koristio za crtanje, umesto mastila. Čeoni zid ovog prostora krase dve nedovršene slike, poslednje. Jednu koja je nastajala u Grčkoj i bila skoro gotova Modernoj galeriji poklonio je Nikola Kusovac, druga, veliki format, još uvek na nivou skice, dobijena je od porodice. U Valjevo je stigla i Ljubina biblioteka sa oko tri hiljade naslova.

– Ima i knjiga iz detinjstva koje su mu roditelji poklanjali, zatim onih koje je dobijao za odličan uspeh u školi. Obimna je njegova literatura iz oblasti umetnosti i sveta filma. Tu se nalaze i monografije i katalozi izložbi svih jugoslovenskih umetnika koji su izlagali u Modernoj galeriji, zatim sve knjige Žike Pavlovića, Svetislava Basare… – navodi Marija Đurić, istoričar umetnosti, stručni saradnik u Modernoj galeriji.

U biblioteci je i knjiga „Zlatna grana” Džejmsa Džordža Frejzera kojom je bio oduševljen i po kojoj je naslikao veliki triptih. To delo je decenijama krasilo jedan zid u restoranu beogradskog hotela „Interkontinental”, a prošle godine je privremeno preneto u valjevsku Modernu galeriju, gde je tim povodom priređena izložba.

Marija Đurić pokazala nam je i policu sa stripovima koje je Ljuba obožavao, naročito one naučnofantastičnog žanra, kao i erotske. Zna se i da je Ljuba imao sve brojeve „Politikinog zabavnika”…

Na zidovima spomen-ateljea fotografije iz svih njegovih ateljea, počev od prvog u „kupoli” u beogradskoj Zagrebačkoj ulici, do poslednjeg u Parizu i onog u Grčkoj gde je vukao poslednje poteze četkicom pre nego što mu je krajem jula prošle godine pozlilo.

Centralni deo prostorije krase mali izrezbareni stočić i stolica preko koje je prebačena prepoznatljiva crna kožna jakna. Kao da ju je upravo skinuo. Na stolu stari fiksni telefon, jedino „čudo tehnike” koje je Ljuba koristio. Nikada nije imao mobilni, nikada nije prišao računaru.

Uz spomen-atelje u Modernoj galeriji je povodom godišnjice smrti u dve sale otvorena i izložba dela Ljube Popovića, onih slika i crteža koji su obeležili njegov jugoslovenski i pariski period.

Poslednjih godinu dana, prvih bez Ljube, bili su najteži u istoriji Moderne galerije, jer je otišao čovek koji je tom hramu umetnosti dao boju i ton i utvrdio smisao njegovog postojanja, smatra direktor Vojislav Jovanović.

– Kad je osmišljavao Modernu galeriju, Ljuba nije imao ideju da ugrozi bilo koju drugu galeriju u Srbiji, nego da pruži prostor onoj vrsti slikarstva koja na neki način nije doživljavala pravu svetlost umetnosti. Za ovih više od 30 godina Moderne galerije, dok je on bio živ, ta boja i ton uvek su bili isti. Sada, bez njega, daleko je teže to sačuvati – ocenio je Jovanović.

Budućnost sa mladima

Ljubine želje, ambicije i ideje koje je prenosio saradnicima ostaju kao nešto što Moderna galerija u budućnosti treba da ostvari, poručuje Vojislav Jovanović.– Što više mladima približimo život Ljube Popovića i mladi će se više približiti Modernoj galeriji. Bez te simbioze nema ni budućnosti Moderne galerije – zaključuje Jovanović.

 

Slobodan Ćirić (Politika, www.politika.rs)

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.