“Balkanski pejzaži” pred valjevskom publikom

U sklopu programa šestog dana ovogodišnje tradicionalne gradske manifestacije “Tešnjarske večeri”, sinoć je u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” svečano otvarena samostalna izložba slika “Balkanski pejzaži”, poznatog i priznatog makedonskog umetnika i akademika Angela Gavrovskog.

Sa otvaranja izložbe “Balkanski pejzaži” Angela Gavrovskog u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu

Postavka “Balkanski pejzaži”, kaja će pred publikom biti mesec dana, broji 33 dela rađena tehnikom ulje na platnu i ulje na kartonu, koja su nastala u periodu od 1996. godine do danas. Te radove Gavrovski je većinom naslikao tokom svojih brojnih boravaka u Srbiji, u okolini Ribarske Banje i Lipovca, blizu Aleksinca, gde je dugogodišnji učesnik likovnih kolonija.

Sa otvaranja izložbe “Balkanski pejzaži” Angela Gavrovskog u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu

Na izloženim slikama ovog sedamdesetšestogodišnjeg akademskog slikara Angela Gavrovskog preovlađuju pejzaži, prolećni i jesenji motivi. Inspiracija mu je sama priroda, koja jasno zaokuplja njegovu pažnju. Ne krije da se oduševljava svim onim što nam je priroda podarila i to se jasno vidi na njegovim platnima. Pored pejzaža, voli da slika portrete, mrtvu prirodu, enterijere, kompozicije sa savremenom tematikom. Gavrovski prvi put boravi u Valjevu i za Valjevce ima samo reči hvale. Kaže da su prisni ljudi, koji se fizički i po ljubaznosti ne razlikuju puno od Makedonaca. Ističe da Valjevo ima bogat likovni život i ne krije oduševljenje netaknutom prirodom našeg kraja. Valovita kretanja valjevskih šuma i oblaka nad gradom na Kolubari, kako kaže, ovekovečiće na svojim budućim platnima.

Sa otvaranja izložbe “Balkanski pejzaži” Angela Gavrovskog u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu

“Zelenilo vašeg kraja mi se jako dopada i paše mi. U Makedoniji preovlađuju oker i crvenkaste boje, jer je kod nas malo sušnije područje. Rodno mesto Desanke Maksimović, Brankovina, ostavila je poseban utisak na mene. Ceo taj kraj je nataknuta priroda i želeo bih, ako Bog da, da to u budućnosti i naslikam”, istakao je Angel Gavrovski. On se zahvalio svima koji su došli na otvaranje izložbe i na taj način mu ukazali počast kao umetniku i čoveku, i izrazio nadu da će se sa tom istom valjevskom publikom ponovo uskoro sresti.

Zvanično obraćanje makedonskog umetnika Angela Gavrovskog na otvaranju njegove samostalne izložbe u Valjevu

U ime Grada Valjeva obratio se Dejan Bogojević, član Gradskog veća zaduženog za pitanja kulture, ocenivši izložbu Gavrovskog kao izuzetno dobru likovnu izložbu u okviru 32. Tešnjarskih večeri

“Tešnjarske večeri ove godine, kao i prethodnih godina, imaju niz značajnih i zanimljivih programa različitog karaktera, a likovne izložbe, posebno ova večeras, spadaju u nešto što je dragoceno”, naglasio je Bogojević.

Dejan Bogojević, član Gradskog veća Grada Valjeva

U muzičkom delu programa otvaranja izložbe nastupili su profesori Andrijana Božić – klavir i Pavle Čanić – violina. Ovaj profesorski duo odsvirao je numere “Song from a Secret Garden”, norveškog kompozitora Rolfa Lovlanda i “Čardaš”, italijanskog kompozitora Vitoria Monta.

Akademski slikar Angel Gavrovski sa svojim prijateljima na otvaranju svoje izložbe u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu

Gavrovski prilikom potpisivanja kataloga jednom od zainteresovanih poštovalaca njegove umetnosti

Angel Gavrovski rođen je u selu Žilče, Tetovo, u Republici Makedoniji. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mila Milunovića i Zorana Petrovića. Pored slikarstva i grafike, radi na ikonografiji poštujući tradicionalni vizantijski stil. Uradio je ikone, freske i mozaike u crkvi “Sveti Ćirilo i Metodije” u Mavrovu, kao i za brojne druge crkve i pojedince u Makedoniji. Imao je veći broj samostalnih i grupnih izložbi u svojoj otadžbini, kao i u inostranstvu. Njegove slike i grafike nalaze se u privatnim i državnim kolekcijama u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Bugarskoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji i Kubi. Od 1971. godine učestvuje u radu brojnih domaćih i internacionalnih likovnih kolonija. Član je Udruženja likovnih umetnika Makedonije (DLUM) od 1969. godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.