Beograd danas drugi najzagađeniji grad u Evropi, a Valjevo još zagađenije!

U Srbiji se već danima priča o  zagađenom vazduhu.  Kako pokazuju najnoviji podaci na sajtu AIR VISUAL Beograd je danas bio šesti najzagađeniji glavni grad u svetu, a drugi u Evropi odmah iza Sarajeva.

Da bi vam bilo jasnije o kolikom se zagađenju vazduha radi, kategorizaciju indeksa kvaliteta vazduha možete pogledati u tabeli:

Indeks zagađenja vazduha za Beograd bio je 183 i spada u crvenu grupu ili  nezdrav vazduh za osetljive grupe.

U Valjevu  je danas izmereno 241, što nas je svrstalo u ljubičastu grupu ili VEOMA NEZDRAV VAZDUH. Dakle, indeks kvaliteta vazduha AQI je u našem gradu bio za 58 veći od beogradskog.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine možete pogledati tabelu koja pokazuje iz sata u sat aerozagađenje u našem gradu, i u tabeli možemo videti da je merenje PM10 čestica  jednom trenutku iznosilo preko 300 mikro grama po metru kubnom, što je šest puta više od granične vrednosti.


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.