Blistavih 113. godina

Postala je tradicija da Centar za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević” tokom decembra priredi niz svečanosti, podsećajući na uspehe ostvarene u odlazećoj godini. Tradiciju treba negovati, poštovati i podržavati, tim pre jer divna dostignuća ansambala i preko tri stotine članova svih generacija svojoj publici na poverenje uzvraćaju darujući im izuzetno priređene nastupe. Tako i ove 2018. godine iza CZNTK “Abrašević”, poput niske bisera, ostaju brojni ovogodišnji nastupi, često ovenčani nagradama uz krunski dragulj – godišnje koncerte, pred najzahtevnijom domaćom publikom.
Mešoviti hor “Abrašević” održaće Godišnji koncert u četvrtak, 13. decembra, od 20 sati, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije, uz nastup Dečjeg hora i podršku Narodnog orkestra. “Tim povodom proširujemo aranžmane i saradnju između ansambala, tako da će biti promovisan i malo potpuniji zvuk hora i orkestra, a biće zanimljiva i pesma koju priprema Dečji hor, ali sve to ćemo ostaviti za kraj večerašnjeg koncerta”, najavljuje Milena Urošević, direktorka Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”.
U  saradnji sa Eparhijom valjevskom i Gradom Valjevom, a u okviru programa obeležavanja kraja Velikog  rata, CZNTK “Abrašević” priprema izuzetan  koncert u subotu, 15. decembra, od 20 sati, u Velikoj sali Centra za kulturu. Ulaz je besplatan. ”Pored episkopa valjevskog g. Milutina, koji će održati prigodnu besedu, tom prilikom obratiće se i pesnik Matija Bećković. Program će upotpuniti nastupi svih sekcija CZNTK “Abrašević”: Dečji hor sa dirigentom Jovanom  Damnjanović, Mešoviti hor pod dirigentskom palicom profesora Dragana Vasiljevića, prvaci Gradskog pozorišta, monolog Marijane Andrić, uz nastup folklornog ansambla koji će izvesti Tobdžijsko kolo, zatim Kolo 32. klase, uz ”Kreće se lađa francuska”, ”Tamo daleko”… dakle muzika koja je obeležila taj period i proboj  Solunskog fronta. Režiju priprema Miroslav Trifunović Ćiša”, precizira program te večeri Milena Urošević, direktor CZNTK “Abrašević”, pri tome ističući da je veliki Godišnji koncert folklornih sekcija u petak, 21. decembra.

Foto: Dragan Krunić

 “U okviru 113. godišnjice od osnivanja, CZNTK “Abrašević” postao je ustanova koja, pre svega kvalitetom svojih programa, pokazuje da dostojno čuvamo, slobodno možemo reći, vekovnu tradiciju prvog ovdašnjeg društva nastalog 1905. godine. Tokom svih ovih godina stvarana je naša kultura, negovana ovdašnja tradicija, i to uz izuzetan kvalitet. I mi to sada nastavljamo zahvaljujući našim članovima. Recimo samo da je zadivljujuće da su se mladi zainteresovali da sami rade narodne nošnje,  tako da su već održali nekoliko radionica. Mi u CZNTK “Abrašević” radimo sa amaterima, ali taj amaterizam je na izuzetno visokom nivou. Naši članovi su posvećeni svojim obavezama i u pogledu kvaliteta, jedina razlika je to što profesionalci dobijaju novac za svoj rad”, ističe Milena Urošević.

Foto: Dragan Krunić

Prema njenim rečima članovi CZNTK “Abrašević” su prvenstveno divne osobe, sjajni đaci i posvećeni svojim profesijama. “I sada svi rado pomažu jedni drugima, uspostavljena je izuzetna saradnja između ansambala. Mladi ovde nauče da budu skoncentrisani, npr. ako sviraju – da sviraju, i ne misle na mobilni telefon. Nije to samo mehanički naučiti: igrati, pevati, svirati, tu mnogo stvari ima. Deca ovde lako prihvataju vaspitne normative, pri tome imaju priliku da upoznaju vrhunske izvođače koji predano rade sa njima. Takođe, iskazuju poštovanje prema svojim kolegama iz društva, tako da posećuju koncerte i predstave drugih ansambala CZNTK “Abrašević”. Recimo, sa decom radi Srboljub Ninković, da bismo nadogradili svoja znanja. Zbog toga smo uspostavili saradnju sa raznim profesijama, od sociologa do profesora fizičke kulture. I to nam je neophodno, jer sa članovima folklora posebno radimo i na njihovoj fizičkoj spremnosti, kondiciji, uz istovremeno vežbanje i psihe”, naznačava Milena Urošević.

Foto: Dragan Krunić

Potku CZNTK “Abrašević” osnovanu pre 113. godina, sadašnje generacije nastavljaju da ukrašavaju bisernom niskom. Kao najupečatljivija potvrda kvaliteta i predanog zalaganja članova CZNTK “Abrašević” su brojni nastupi: od inostranih održanih tokom leta, do gostovanja na svim značajnim festivalima i svečanostima u bližem okruženju. Samo jesen ove 2018. godine obeležili su nastupi na festivalima u Loznici i Banji Koviljači, koncert održan povodom proslave Dana oslobođenja Lajkovca, zatim na Akademiji u Mionici priređenoj povodom 100 godina proboja Solunskog fronta i 30 godina od otkrivanja spomenika vojvodi Živojinu Mišiću učestvovali su članovi Gradskog pozorišta, Mešovitog hora i Folklornog ansambla uz pratnju Narodnog orkestra, uz brojne nastupe na ovdašnjim manifestacijama, poput prigodnog programa održanog povodom lekarske slave Sveti Kozma i Damjan, kao i gostovanja u zabavnim programima nacionalnih tv stanica i međunarodnim privredno – turističkim sajmovima čime je ojačana i saradnja sa Turističkom organizacijom Valjeva, organizovanja koncerta veterana folklora KUD-ova iz cele Srbije, dok su predstave Kokoška i Bratstvo licemera više puta izvođene nakon ovogodišnjeg Abrofesta. Takođe, brojna publika je posećivala tribine u Kuli Nenadovića povodom projekta upravo o starinskim, narodnim običajima, priređenog u saradnji Narodnog muzeja Valjevo i CZNTK “Abrašević”.

Foto: Dragan Krunić

Najvažnije od svega je da se predano pripremaju i svi zajedno se raduju svakon narednom nastupu čime nastavljaju da čine prepoznatljivim kulturne vrednosti valjevskog kraja, dok ispisuju nove stranice bogate istorije Centra za negovanje tradicionalne kulture ”Abrašević”.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.