Blizu 300 građana iskoristilo mogućnost preventivnih pregleda

Zdravstveni centar Valjevo je i ove nedelje realizovao besplatne preventivne pregleda pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Fokus je bio na ultrazvučnom pregledu dojke za žene starije od 40 godina i mamografiji po potrebi, kao i na PSA testovima – markerima za otkrivanje tumora prostate za muškarce starije od 49 godina.

U Domu zdravlja i Opštoj bolnici, gde su radila po dva lekara, ultrazvučni pregled dojke sproveden je za 186 žena, od čega je 49 istog dana obavilo i mamografiju. U laboratoriji u Doma zdravlja, nakon uputa lekara opšte medicine, urađene su 103 PSA analize. Podaci govore da su građani još jednom pokazali izuzetno interesovanje za preventivne preglede.

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez zdravstvene knjižice, a trajali su od 8 do 16 časova. Značaj pregleda je veliki, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

PSA laboratorija

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply