Bogojević u “Planeti Signalizam”

Ovih dana iz štampe je izašla značajna monografija posvećena signalizmu pod nazivom “Planeta Signalizam” (Everest Media, Novi Beograd), autora mr Dušana Stojkovića, pesnika, pripovedača, književog kritičara, esejiste, antologičara, prevodioca sa slovenačkog i francuskog jezika.

U Monografiji “Planeta Signalizam”, koja sadrži tekstove o signalizmu i signalistima, čak sa tri teksta zastupljen je autor iz Valjeva, Dejan Bogojević (1971), koji uspešno godinama stvara i u signalističkom pokretu, kao stalni saradnik međunarodne revije “Signal” iz Beograda, ali i kroz svoje autorske knjige. Bogojević je objavio zajedničku knjigu sa Miroljubom Todorovićem, osnivačem signalizma, pod nazivom “Rana, reč i pesma” (2007).

Dejan Bogojević, multimedijalni umetnik iz Valjeva

Na samom početku knjige “Planeta Signalizam” mr Dušan Stojković navodi da je “Signalizam postao od trenutka svoje objave književna činjenica, a danas bi mogle, i morale, njime da se pozabave književna istorija i estetika.” U uvodnom delu autor navodi brojne polazne teze koje dalje razrađuje kroz jasno vođenu Planetu SIGNALIZAM. Tako Stojković govori o istorijsko-genetičkim tokovima signalizma, uoređuje signalizam i neodadaizam, bavi se istraživanjem prirode poezije i signalističkim raživanjima u jeziki, itd.

Amblem signalizma

Signalizam je neoavangardni književno-umetnički pokret, nastao u srpskoj kulturi sredinom šezdesetih, a pristalice na širem jugoslovenskom prostoru stekao je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina. Počeci signalizma vezuju se za 1959. godinu, kada je njegov osnivač i teoretičar Miroljub Todorović počeo s eksperimentima u jeziku, uveren da nema revolucije u poeziji ukoliko se ona ne izvrši u njenom osnovnom medijumu – u jeziku.

Pored osnivača signalizma Miroljuba Todorovića, značajne doprinose teoriji i praksi signalizma dali su Marina Abramović, Vlada Stojiljković, Zvonimir Kostić Palanski, Božidar Šujica, Milivoje Pavlović, Andrej Tišma i drugi…

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.