“Bojkot izbora jedino rešenje”

“Demokratska stranka je donela jasnu odluku da neće izaći na unapred nameštene izbore i cirkus zvani Aleksandar Vućić, koji će biti u martu naredne godine, nego ćemo zajedno sa ostatkom opozicije bojkotovati te izbore”, poručio je na konferenciji medije Goran Jaić, sekretar Demokratske stranke  i naveo da za takvu odluku postoje brojni razlozi, ali da je najbitniji taj što u veku inovacija i ubrzanog tehnološkog razvoja ne postoje elementarna ljudska prava. On je istakao da je bojkot samo sredstvo koje treba da donese osnovne uslove za održavanje fer i poštenih izbora.

Goran Jaić, sekretar Demokratske stranke / Foto: Slobodan Ćirić

Sekretar DS-a Goran Jaić je u obraćanju valjevskim novinarima rekao da su građani u stanju medijskog mraka zaluđeni i zbunjeni i da zaslužuju da znaju za koga da glasaju i koga da biraju na izborima.

“Bojkot je jedna ozbiljna stvar i ozbiljna kampanja. Mora se objasniti građanima da bojkotujemo izbore zato što su im ugrožena elementarna prava. Ne postoji nijedan valjani razlog da bismo dali legitimet ovakvoj vlasti učestvovanjem na ovim izborima”, kazao je Jaić.

On je pojasnio da 30 do 40 odsto građana koji izađu na izbore biraju ko će da vlada Srbijom u naredne 4 godine i ko će da bude predsednik države “koji će redovno na konferencijama za medije prozivati novinare koji ne misle kao on, nazivajući ih stranim plaćenicima, fašistima i sve ono što smo ga slušali i dok je bio ministar informisnja u Vladi Slobodana Milošević devedesetih godina”.

“Zato je bojkot u ovom trenutku jedino rešenje koje će, nadam se, doneti promene i fer i korektne uslove za prve izbore koji će biti u nekom narednom periodu”, rekao je Jaić.

Prema njegovim rečima, uključivanje vlasti u pregovore sa opozicijom dokaz je da je vlast priznala da ne postoje osnovni i elementarni uslovi za sprovođenje fer i poštenih izbora, o čemu opozicija govori unazad 7 godina.

“Čim su ušli u pregovore i dopustili da predstavnici Evropske unije posreduje između vlasti i opozicije oni su priznali da ne postoje elemnatrni uslovi za održavanje izbora. I to je prva pobeda opozicije. Uspeli smo da vlast kaže da ne postoje fer i pošteni uslovi i da postoji nedemokratija. Zato mislim da je ono što radimo prava stvar i pravi izbor”, sa uverenjem priča Goran Jaić.

Govoreći o uslovima koje opozicija traži da bi izašla na buduće izbore, Jaić je podsetio da zahtevi opozicije imaju 40 tačaka, ali da se osnovni uslovi tiču Javnog servisa RTS-a i REM-a.

“Prvi uslov je minimum 6 do 9 meseci otvorenog javnog servisa, jer javni servis nije servis vlasti, već pripada svim građanim ove zemlje, na kojem treba da se čuju sva mišljenja koja postoje u zemlji Srbiji. Takođe, pošto je REM uspostavio ovaj medijski mrak u zemlji i dopustio da Srbijom u ovom trenutku vladaju “Farma” i sve ono što je najgore, jedan od glavnih zahteva je smena Olivere Zekić i ostalih članova REM-a”, naglasio je Goran Jaić.

On je kazao da demokrate nastavljaju dalje i da ih u narednom poriodu očekuje ujedinjenje, odnosno povratak dve stranke koje su pre 7 godina izašle iz DS-s. Poručio je da Demokratska stranka uvek drži otvorena vrata svima koji demokratski razmišljaju i koji su spremni da se bore za sve što reč demokratija znači.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.

One comment

  1. Da li je moguce da neko na ovaj nacin razmislja? Na koji nacin smeniti postojecu vlast nego izborima? Mislite na ulici ili ce vam doci neko sa strane i smenjivati vlast u Srbiji? Nece nikada! Sve dok vlast ima podrsku EU i naroda koji je izasao na izbore pa makar ih bilo deset procenata to je volja naroda a vi na dan izbora sedite kuci pa onda cetiri godine kukajte i protestvujte po ulicama i trgovima da zivite u diktaturi i jednoumlju jednog coveka! Jedini nacin smene vlasti su IZBORI! Zaboravite na vreme iz kraja devedesetih i pocetkom dve hiljadite kada se rusila vlast na ulici!