Bolnica produžila ugovor sa Toplanom

Probni period grejanja Opšte bolnice Valjevo preko sistema daljinskog grejanja gradske Toplane ugovorom ističe za 4 dana, a kako Valjevska posla zvanično saznaju ovdašnji zdravstveni centar nastavlja saradnju sa JKP “Toplana Valjevo” i biće korisnik usluga daljinskog sistema grejanja i posle 1. decembra. “Trenutno ostajemo na produžetku privremenog ugovora po ranije ugovorenoj ceni isporuke toplotne energije. Što se tiče računa za grejanje on je u ovom periodu bio u predviđenom opsegu”, navodi dr Zoran Đurić, direktor Opšte bolnice Valjevo.

Dr Zoran Đurić, direktor Opšte bolnice Valjevo

Početkom ove grejne sezone valjevska bolnica potpisala je sa gradskom Toplanom ugovor o probnom grejanju prvi put posle 5 godina otkako je 2013. priključena na daljinski sistem grejanja. Za projekat dovođenja toplovodnih cevi i priključenja na toplovodu mrežu Opšta bolnica je tada dobila oko 600.000 evra – 400.000 evra od strane Vlade Republike Češke i 200.000 evra koje je obezbedio Grad Valjevo. Direktor Bolnice Zoran Đurić osvrnuo se na period probnog grejanja koje je počelo 15. oktobra.

“Za prethodnih mesec i po dana, od početka grejne sezone i korišćenja usluga ovog javnog preduzeća, bilo je manjih primedbi na grejanje od strane zaposlenih i pacijenata koje su rešavane u hodu. Sa druge strane moramo imati u vidu da su spoljne temperature vazduha bile iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine i da nam tek predstoje najhladniji zimski meseci. Uprava redovno održava kolegijume sa načelnicima svih službi, kako bismo imali prave informacije o stanju na odeljenjima. U skladu sa temperaturom u objektima i zadovoljstvom režimom grejanja od strane zaposlenih i pacijenta mi ćemo doneti definitivnu odluku da pređemo na isporuku toplotne energije preko JKP “Toplana Valjeo. Trenutno ostajemo na produžetku privremenog ugovora po ranije ugovorenoj ceni, a račun za isporučenu energiju je za ovaj period u predviđenom opsegu”, istakao je direktor OB Valjevo, dr Zoran Đurić.

Valjevo

JKP “Toplana Valjevo”

Sa povećanjem aerozagađenja prethodnih par godina (ne)saradnja valjevske bolnice i gradske “Toplane” dospela je u žižu javnosti, jer se često spominjalo da je bolnica, koja se do ove grejne sezone grejala na mazut, jedan od najvećih zagađivača u centru grada, da će njen prelazak na toplovod znatno uticati na smanjenje zagađenosti vazduha, ali i da će samim tim Toplana “dobiti” novih oko 30.000 kvadrata koje snabdeva toplotnom energijom, što treba da smanji cenu grejanja i priključenja.

Probni period grejanja i saradnje bolnice i Toplovoda jeste prolongiran, ali će pažnja javnosti sigurno i dalje biti usmerena na njihov odnos. Biće zanimljivo uporediti rezultate aerozagađenja iz prethodnih par godina sa merenjima koncentracije polutanata ove “probne” grejne sezone i videti koliko je zaista bolnica uticala na aerozagađenje u gradu. Naravno, biće zanimljivo pratiti i račune za grejanje.

M.P.M.


Da Valjevo prodiše - Faza dva

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

One comment

  1. Kako bi bilo dobro da toplana izadje sa prihvatljivom cenom grejanja za privatna domacinstva, tj kuce u Novom Naselju gde je nepodnosljiva situacija, narod se gusi u sezoni grejanja!