BOOKa u Dvorištu – Gost Slobodan Vladušić

“BOOKa” u Dvorištu biblioteke večeras je rezervisana za druženje sa  srpskim književnikom, romanopiscem i esejistom Slobodanom Vladušićem. Tema ovog utorka u 20 časova  biće “Metropolisi ili stvarni svetovi oko nas”.

Univerzitetski profesor u svojim proznim ostvarenjima smelo ispituje nove žanrovske inovacije ka kojima moderna književnost nesumnjivo teži. Zato Slobodana Vladušić (1973) treba posmatrati kao nesvakidašnju pojavu na srpskoj književno sceni, koja se smelo uhvatila u koštac sa tehnološkim napretkom. Ovakav pristup književnosti prouzrokovao je rušenje oveštalih kanonskih formi, ali ipak, i kada polovimo Vladušićevim proznim sajber morem, teme, koje okupiraju njegove romane, otisnute u do sada nepoznate veb prostore, su univerzalne. Pored tehničkih inovacija u strukturi romana pisac je vrsan poznavalac popularne i postmoderne kulture, što njegove romane čini urbanim i zanimljivim, posebno mlađoj čitalačkoj publici.

Za vreme razgovora sa Slobodanom Vladušićem, na platnu u “Dvorištu” biće upriličena i projekcija kultnog nemog filma Frica Langa “Metropolis”, a na vama je da otkrijete zašto.

Slobodan Vladušić je rođen u Subotici, 1973 godine. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Bio je jedan od urednika u časopisu “Reč” (1998/1999. godine) i kritičar za prozu dnevnih listova Politika i Večernje novosti. Povremeno je objavljivao i u časopisu Nin. Dobitnik je nagrade “Milan Bogdanović” za najbolju novinsku kritiku 2004. godine. Do sada je objavio sledeće knjige književnih studija i kritika: “Degustacija strasti” (1998), “Na promaji” (2007),“Portret hermeneutičara u tranziciji”  (2007), “Ko je ubio mrtvu dragu” (2009), “Crnjanski Megalopolis” (2011, nagrada “Isidora Sekulić”). Objavio je i  romane “Forward” (2009, nagrada “Borislav Pekić”, Vitalova nagrada) i ,,Mi izbrisani” (2013, nagrada “Meša Selimović”). Zaposlen je na mestu docenta na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Od januara 2013. godine nalazi se na mestu glavnog urednika “Letopisa Matice srpske”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.