Brankovina – 50 godina turizma

Knjiga “Brankovina – 50 godina turizma”, čiji su autori Siniša Jevtić, dr Vesna Matić i Slobodan Raković, govori o Brankovini i njenom razvoju od 1962. godine, radu Turističkog društva “Ljuba Nenadović”, turizmu tog kraja, malini, malinarskoj proizvodnji, “Danu maline” i dešavanjima vezanim za tu manifestaciju u periodu od pet decenija.

Valjevo

Grafičko rešenje korica Đorđe Stanojević

“Ovaj letopis govori detaljno o stvaranju i radu Turističkog društva “Ljuba Nenadović” u Brankovini, razvoju ovog znamenitog sela nadomak Valjeva i seoskog turizma, organizovanju i upornosti da se “Dan maline” kao najstarija manifestacija u našem kraju održi, malinarskoj proizvodnji, širenju delatnosti kroz ugostiteljstvo, formiranju i uređenju Kulturno-istorijskog kompleksa, izazovima koje donose različiti društveni sistemi. Beleži sve značajne događaje, posetioce i radove koji su za cilj imali unapređenje kvaliteta života stanovnika Brankovine”, kaže jedan od autora dr Vesna Matić.

Valjevo

Osnivačka skupština Turističkog društva “Ljuba Nenadović” u šumi Kičer, 1962. godine

Knjiga je zasnovana na beleškama Siniše Jevtića, profesora matemetike u penziji, koji je bio prvi sekretar, kasnije i predsednik Turističkog društva “Ljuba Nenadović” iz Brankovine, a potom i prvi kustos Spomen kompleksa u Brankovini. Više od 40 godina je Siniša Jevtić vrlo jednostavnim i preciznim izražavanjem beležio svaki događaj u Brankovini od 1962. godine. Vesna Matić, doktor nauka iz oblasti turizma i geografije, profesorka geografije u Ekonomskoj školi i novinar Slobodan Raković su taj Jevtićev materijal, napisan na preko 800 strana, sistematizovali i dopunili nizom podataka koji zaokružuju priču o 50 godina turizma u selu Brankovina, koje je rodonačelnik turizma u Srbiji.

Valjevo

Troje autora: Siniša Jevtić, dr Vesna Matić i Slobodan Raković

“Kada dobijete jednu takvu dragocenu građu, stvarno je greh neobjaviti je. Taj Sinišin rukopis smo preoblikovali, dokumentovali smo ga izvodima iz štampe, zvaničnim podacima o posećenosti manifestacije “Dan maline”, specifikacijom troškova manifestacije, potom meni jako zanimljivim izveštajima iz osamdesetih godina u kojima su apostrofirani problemi koje ima valjevski turizam. Takođe, u nizu priloga koje smo ubacili u knjigu, može se pročitati način organizovanja “Dana maline” i verujte mi da kada pročiatate sve to vidite da se malo šta promenilo. Pored zvaničnih podataka u knjizi, poput onih kakav je bio odnos cena pre recimo 50 godina, koliko je koštalo jaje, koliko kajmak, knjiga obiluje doživljajima, anegdotama, fotografijama”, kaže Vesna Matić.

Valjevo

Program manifestacije “Dan maline” 1971. godine

Prema njenim rečima, knjiga je namenjena svima onima koji su ikada bili na Danu maline, koji su izlagali, koji su bili deo manifestacije, koji su dolazili u Brankovinu i svima onima koji se bave turizmom valjevskog kraj.

Valjevo

Gosti na prvom “Danu maline”

“Značajna je posebno onima koji se bave poljoprivredom i malinarskom proizvodnjom u Valjevskom kraju. Za one koji se bave tom strukom je vrlo interesantna, jer se tu ciklično pojavljuju i provlače problemi koji postoje oduvek. Recimo, za ovih 55 godina, mislim da su samo dve godine bile kada su malinari bili zadovoljni cenom maline. Ovo knjiga je zapravo jedan osvrt u kom su date činjenice. Mi kao autori nismo izvodili zaključak. Na osnovu analize svih datih podataka mogu da se izvode zaključci, ali to je posao za studente, naučne radnike, za bilo koga ko planira da se bavi razvojem ovog kraja, Brankovine i Valjeva”, ističe Vesna Matić.

Valjevo

Dragica Popović i KUD „Abrašević“ izvode pesmu „Moj golube“ nezvaničnu himnu manifestacije (1994. god.)

Sadržaj je poređan hronološki, po godinama, od 1962. kada je osnovano Turističko društvo “Ljuba Nenadović” u Brankovini, čiji prvi član bila naša čuvena poetesa Desanka Maksimović, i završava se 2012. godine kada je obeležen jubilej 50 godina manifestacije “Dan maline”.

Valjevo

Članska karta Desanke Maksimović sa rednim brojem 1

“Ono što je meni interesantno je da je Turističko društvo “Ljuba Nenadović” pravilo strategije razvoja turizma Brankovine od samog početka. To se, recimo, čak ni danas kod nas u turizmu ne radi, a trebalo bi! Pravljeni su petogodišnje, desetogodišnje strategije šta i kako raditi. Počeli su sa manifestacijom “Dan maline”, podizali je iz godine u godinu na viši novi i stigli do toga da je manifestacija beležila 10.000 posetilaca”, naglašava dr Vesna Matić.

Valjevo

Pisci sveta u poseti Brankovini 1987 godine

Govoreći o nedavno preminulom novinaru Slobodanu Rakoviću, kao koautoru knjige, Vesna Mitić ističe da je njegov doprinos itekako dragocen zbog obrađivanja tema iz perioda pre 2000. godine, ali je, kako kaže, najveći svakako zbog toga što je knjiga “Brankovina – 50 godina turizma” izašla upravo preko Dokumentaciono-informativnog centra DIA, udruženja koje je on osnovao.

Valjevo

Nagrađeni malinari na „38. Danu maline“ 2001. godine

“Svako je radio svoj period. Raka je obrađivao period pre dvehiljadite godine, jer je taj sistem bolje poznavao. Bavio se privredom sedamdesetih i osamdesetih godina, uspeo je da predstavi neke društvene pojave koje retko ko ume da objasni, kao i da ih dopuni nizom interesantnih podataka iz svojih izvora. Zajedno smo posle spakovali periode koje smo zasebno obrađivali, iščitavali ih, brusili svaku reč i rečenicu da bismo dobili jednu celinu koja može da se čita ne kao letopis, već da bude zanimljiva i onima koji se ne bave malinarstvom i koji o tome ništa ne znaju”, kaže Vesna Matić.

Valjevo

Prva razglednica Brankovine (1966. god.)

Knjiga “Brankovina – 50 godina turizma”, koju je štampala valjevska Štaparija Topalović, može se  kupiti u Laguninim knjižarama.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.