Brnabić: “Učinak prethodnog rukovodstva Valjeva iznad nule”

Premjerka Srbije Ana Brnabić, kazala je tokom jučerašnje posete Valjevu, da je prethodno gradsko rukovodstvao moglo mnogo više da uradi za grad, ali da učinak, kada se podvuče crta, nije na nuli, već iznad nule. 

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije na konferenciji za medije prilikom posete Valjevu / Foto: Valjevska posla

“Ja sam bila u Valjevu 4 puta, od toga 2 puta u Istraživačkoj stanici Petnica, zatim obišla sam bedeme koje smo završili za odbranu od poplava, koji su izdražali nedavne poplave u junu i to je bila dobra i važna investicija, takođe završili smo prvu automatsku protivgradnu stanicu u Valjevu i nismo imali ovde problema sa gradom i to je prva stanica tog tip u ovom delu Evrope, a dosta smo uložili u branu Stubo-Rovni i taj deo je već završen. Imali smo jednu uspešnu privatizaciju Valjevske pivare, domaći investitor nastavlja da radi i koliko sam ja upućena nastavlja da investira. Tako da je, sve u svemu, učinak iznad nule, ali je moglo mnogo više i stvarno ne mogu da bežim od toga”,  kazala je Brnabić.

Ona je na konferenciji za medije, koju je zajedno sa novim gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkoviće održala nakon sastanka u Gradskoj upravi i obilaska Tehničke škole i Doma zdravlja, rekla da je lokalna samouprava mogla da bude aktivnija i da su zbog toga nastale “određene promene”.

“Bez ikakve laži, mislim da je moglo je mnogo bolje. Mislim da je lokalna samouprava mogla da bude aktivnija. Zbog toga su i nastale neke određene promene, ali verujem da će sa svim projektima koje realizujemo u ovom trenutku i koji su planirani, građani Valjeva zaista u kratkom roku videti pomake i razliku”, istakla je predsednica Vlade Republike Srbije napominjući da je svojom posetom htela otpočetka da da vetar u leđa mladoj ekipi koja će voditi grad i na koju su zaista ponosni.

 

Sa konferencije za novinare povodom posete premijerke Ane Brnabić Valjevu / Foto: Valjevska posla

Govoreći o projektu rekonstrukcije Opšte bolnice Valjevo, Brnabić je istakla da je važno da se projekat uradi dobro, da se dobro isplanira i da veruje da će rekonstrukcija početi naredne godine.

“To nije mala investicija, to je investicija od 48 miliona evra. Paraleleno sa tim, mi radimo zdravstvene objekte primarne i sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite širom Srbije. Verujem da ćemo krenuti sledeće godine, ali to zaista zavisi od toga jesi li projekti gotovi, da imamo dobru ekonomiju i novac u budžetu i da nastavimo. Zdravstvo je jedno od prioriteta i to je postavio Aleksanar Vučić još kao predsednik Vlade 2014. godine, tako da nastavljamo dalje. Završićemo rekonstrukciju Doma zdravlja do kraja ove godine i to će značiti mnogo”, rekla je premijerka.

Foto: Valjevska posla

Brnabić je takođe kazala da ima dosta problema koji treba da se rešavaju u Valjevu, ali da je izuzetno zadovoljna sagledavanjem stvari novog gradonačelnika i njegovim poznavanjem projekata važnih za grad.

“Ipak je on jako mlad čovek, koji je nekako nov u politici, ali vidim da je brzo mnogo toga naučio, seo, pogledao sve što se radilo i jasno sa svojim timom sagledao koji su to prioriteti u budućnosti. Mislim da će sa par projekata koje u ovom trenutku radimo to izgledati mnogo drugačije. Pre svega mislim da je Industrijska zona izuzetno važana, da ne pominjem stratešku važnost brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, da konačno povežemo Valjevo sa auto-putem Miloš Veliki. Svakako, Dom za stare, koji je čini mi se nekako simbolično jako važan projekat, ne samo što stoji od 2010. godine u sivoj fazi, to su stvari koje smo mi kao Vlada rekli da sve stvari koje krenu moraju da se završe”, naglasila je Brnabić.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković prilikom obraćanja medijima povodom posete premijerke Ane Brnabić / Foto: Valjevska posla

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković rekao je na konferenciji za novinare da je situacija sa budžetom dobra i da smo trenutno na 50,2% njegovo realizacije, preciziravši da je jučerašnji priliv bio oko 2,5 miliona dinara. Kazao je da su za 21 školu na teritoriji grada Valjeva obezbeđena sva neophodna sredstva za dezinfekciju i zaštitu od širenja koronavirusa i da su svi direktori škola juče dobili dopis o tome.

Foto: Valjevska posla

Upitan da prokomentariše odluku koja je doneta na poslednjoj sednci Gradskog veća u prethodnom sastavu, da se na 45 dana obustavljaju izvršenja pojedinih rashoda i izdataka budžeta grada Valjeva, kojom su faktički obustavljeni tenderi, gradonačelnik Gojković je kazao da uzrok takve odluke treba tražiti kod onih koji su zakazali tu telefonsku sednicu Gradskog veća i da će ta odluka već na prvoj sledećoj sednici biti opozvana opozvana.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.