“Bubamaru” jure po svetu

Ivana Damnjanović (23) i Kristina Pantelić (20) iz Lajkovca krče sebi put u Americi i Francuskoj; Fudbal počele da igraju sa dečacima u Železničaru.

Ivana je prvi put izašla na teren sa jedanaest godina, a Kristina sa devet (foto Privatna arhiva)

Početničke fudbalske korake Ivana Damnjanović (23) i Kristina Pantelić (20) načinile su uz dečake, u lajkovačkom Železničaru, a danas igraju u Americi, odnosno Francuskoj. Stručnjaci kažu da su njih dve vrhunske fudbalerke i proriču im blistavu internacionalnu karijeru.

Jedine fudbalerke sa čuvene lajkovačke pruge – Ivana, imala je 11, a Kristina samo devet godina, kada su zaigrale u Železničaru. Treneri Zoran Đokić, Radovan Bajić i Ivan Pein odmah su procenili da su dve devojčice vanserijski talentovane za fudbal. Ivana je, potom, prešla u Ženski fudbalski klub Lazarevac, a zatim u Crvenu zvezdu. Kada je u Beogradu upisala srednju školu, za crveno-bele počela je da igra i Kristina. Danas, Ivana je standardni prvotimac fudbalske ekipe Lindsey Wilson College-a, u Kolumbiji, u državi Kentaki, jednog od najboljih koledža u SAD, na kom studira psihologiju, a Kristina u klubu ASPTT u gradu Albiju, koji se takmiči u najvišem rangu u Francuskoj.

– Uz trenere iz Lajkovca, za moj uspeh zaslužan je i Darko Stojanović iz Lazarevca, koji mi je pružio šansu da igram za kadetsku reprezentaciju Srbije – kaže Ivana Damnjanović. – Kasnije sam nastupala i za A selekciju srpskog državnog tima. Usledile su ponude brojnih klubova iz inostranstva, ali moj cilj je bila Amerika, jer sam nameravala da studiram, ne samo da se posvetim fudbalu. Odlučila sam se za stipendiju Lindsey Wilson College-a, jer me istorija tog fakulteta fascinirala. Sada sam na poslednjoj godini studija psihologije.

Već prve godine u dresu koledža, Ivana je bila u timu koji je osvojio šampionat Amerike, u kom se takmiče više od 300 škola. Biti šampion Amerike, ističe, gotovo je ravno tituli prvaka Evrope, a dijamantski prsten, koji se tada osvaja, za sportiste ima ogromno značenje. Jedan je od kapitena ženskog fudbalskog tima koledža i koordinator za ligu mlađih generacija u kojoj svakog vikenda trenira više od 200 dece. Igra na više pozicija, od zadnje linije do napada.

Kristina Pantelić niže uspehe

Imam ponude da nastavim fudbalsku karijeru, ali želim da se posvetim psihologiji, nastavim master studije iz oblasti analize ponašanja, da pomažem ljudima, znanje prenosim mlađima – kaže Ivana. – I na koledžu, koji je privatni i ima samo 6.000 studenata, učestvujem u radu mnogih fondacija koje pomažu građanima.

Kristina Pantelić već skoro tri sezone nastupa u francuskom klubu ASPTT. Nedavno je debitovala u A reprezentaciji Srbije, a planira da zaigra za jednu od četiri prve ekipe francuskog prvenstva.

– Živo se i danas sećam trenutka kad sam sa Aleksandrom Nikolićem, mojim drugom iz Strmova, gde sam živela, otišla na prvi trening u lajkovačkom Želji – kaže Kristina. – Uspela sam da uskladim obaveze u školi i fudbal, zahvaljujući ogromnoj podršci porodice da ostvarim svoj cilj, zaigram u inostranstvu. Igram na mestu centralnog veznog, samnom u timu su i dve igračice iz Srbije, sa kojima sam bila u Crvenoj zvezdi. Uz igračku karijeru, radim kao pomoćni trener sa decom u školi fudbala kluba u Albiju, gradu u blizini Tuluza, na jugozapadu Francuske. Fudbal je za mene jedna vrsta strasti, potpuno sam mu posvećena, pa su i rezultati evidentni.

Ivana Damnjanović uz igru ima vremena i za nauku

NEDOSTAJE MI MAMINA HRANA

– Svi na koledžu izuzetno su ljubazni, čak nam dodeljuju porodice u kojima boravimo, žele da osetimo ljubaznost i gostoprimstvo, da se ne osećamo usamljeno, s obzirom na to da smo razdvojeni od svojih – kaže Ivana. – Srbija mi, naravno, nedostaje, ali sam sebe pronašla u Americi. U Lajkovac odlazim jednom godišnje, na dva meseca. Najviše mi nedostaje mamina hrana, jer američka s vremenom dosadi. Često telefoniram mami, žalim joj se, naravno u šali, da sam gladna, da nemam šta da jedem, jer nema ukusnih đakonija iz domaće kuhinje.

 

Branko Puzović (Večernje novosti, www.novosti.rs)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.