Ceremonijom u Brankovini obeleženo 215 godina vaskrsa srpske države

U prisustvu potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića, direktora policije Vladimira Rebića, gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića i brojnih zvanica, u Brankovini je juče obeleženo 215 godina od seče knezova.

Svečanost obeležavanja 215 godina od seče knezova u Brankovini (foto: Željko Bošković)

Na mestu gde počivaju knez Aleksa Nenadovića i njegov brat Jakov Nenadović, koji je bio prvi srpski ministar policije, senima predaka poklonio se potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović rekavši da nikada ne smemo zaboraviti odlučnost, borbu i žrtvu naših hrabrih i mudrih predaka, koji su dali svoje živote da bismo mi danas živeli u nezavisnoj, suverenoj, modernoj i uređenoj zemlji. On je kazao da iz političke mudrosti i junačke hrabrosti Alekse Nenadovića svako od nas može da nauči mnogo, da nam je zadao lekciju kako se voli svoja zemlja i kako se za svoju zemlju žrtvuje.

Polaganje venaca na grob srpskim knezovima u Brankovini (foto: Željko Bošković)

“Mi danas vodimo drugačije bitke, bitke za stabilnu, sigurnu i snažnu Srbiju. Ne zaboravljajući prošlost moramo u sadašnjosti da radimo najbolje što umemo, suočavajući se sa svim izazovima i zadacima, misleći na budućnost koja nas čeka. Našoj deci i nama treba mir, treba nam ekonomska i politička stabilnost kako bi svako spokojno mogao da planira sutra. Zato naša Vlada zajedno sa predsedenikom Aleksandrom Vučićem svakoga dana radi naporno, na stvaranju ambijenta za otvaranje novih fabrika, većeg broja radnih mesta i vodeći ujedno i jednu odgovornu socijalnu politiku, vredno i strpljivo korak po korak uspeli smo da promenimo ekonomski položaj naše države, da popravimo stanje koje je bilo veoma teško i da od prazne kase i neizvesnosti koji su ostavljeni našem narodu sa neizvesnošću da li ćemo imati za isplatu sledeće plate i penzije, dođemo u situaciju da obezbedimo da i plate i penzije rastu iz godine u godinu. Naše finansije su danas stabilne, nezaposlenost gotovo prepolovljena, a nove fabrike niču širom naše Srbije. Strani investitori dolaze, jer žele da investiraju u našu zemlju, jer znaju da smo stabilna i uređena država. Velike svetske sile u nama vide ozbiljnog partnera”, rekao je u svom obraćanju ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović.

Svečanost obeležavanja 215 godina od seče knezova u Brankovini (foto: Željko Bošković)

Svečanost obeležavanja 215 godina od seče knezova u Brankovini (foto: Željko Bošković)

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović kazao je da su pre 215 godina valjevski kneževi Alekasa Nenadović i Ilija Birčanin zastavu otadžbine digli iz prašine kao uvod u ustanak i juriš u dugo čekanu slobodu.

“Ovo su oni srpski junaci koji su znali da je život jeftiniji od onog što brane. Mi danas imamo zadatak  da našu slobodu i sve jaču Srbiju sačuvamo od onih koji će da biju, vešaju, pozivaju na ubistva dece, prete ženama, i da fašizam i strah kao društveno uređenje u Srbiji nikada ne budu. Siguran sam da država ima snage i volje da kazni nasilnike i kukavice, jer takvi nikada nisu vodili, niti će voditi Srbiju. Srbija ima svog predsednika Aleksandra Vučića sa kojim već živimo budućnost u koju verujemo. Živela Srbija”, poručio je prvi čovek Valjeva.

Obraćanje gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića na svečanosti povodom obeležavanja 215 godina od seče srspkih knezova u Brankovini (foto: Željko Bošković)

Na jučerašnji datum, 4 . februara 1804. godine, dahije su na kolubarskom mostu u Valjevu pogubile knezove Iliju Birčanina i Aleksu Nenadovića, što je bio povod za Prvi srpski ustanak i borbu srpskog naroda za konačno oslobođenje od turskog carstva. U slavu valjevskih knezova, na grobu Alekse Nenadovića, dat je pomen poginulim junacima, a potom je održan prigodan program pod nazivom “215 godina vaskrsa srpske države”.

Veljko Uskoković, maturant Valjevske gimnazije odrecitovao je epsku pesmu “Početak bune protiv dahija” (foto: Željko Bošković)

Policijski orkestar MUP-a Srbije u programu svečanosti u Brankovini (foto: Željko Bošković)

Zastavni vod Žandarmeriji na ceremoniji u Brankovini (foto: Željko Bošković)

Pomen ubijenim knezovima obavio je iguman manastira Jovanja arhimandrit Mihailo Biković sa sveštenstvom Valjevske eparhije. U recitatorskom delu programa učestvovali su Vanja Štulić, učenica VI razreda brankovačke Osnovne škole “Prota Mateja Nenadović” i Veljko Uskoković, maturant Valjevske gimnazije. U svečanosti obeležavanja “215 godina vaskrsa srpske države” učestvovali su Policijski orkestar MUP-a Srbije i Zastavni vod Žandarmerije, koji  je odao poštu svim junacima palim za slobodu Srbije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.