ČETIRI ZLATNE MEDALJE I GRAN PRI ZA VALJEVSKE SASTAVE NA 22. MAJSKIM SVEČANOSTIMA U BJELJINI

Na 22. Festivalu horske muzike „Majske muzičke svečanosti” u Bjeljini koji je održan od 12. do 14. maja nastupilo je oko 1.500 članova horova iz 47 ansambala u deset takmičarskih kategorija iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Čak četiri valjevska hora učestvovala su na ovom prestižnom takmičenju: Omladinski hor CZNTK „Abrašević” pod rukovodstvom Nikoline Ninić, Devojački hor SMŠ „Živorad Grbić” pod rukovodstvom Milice Stepanović Babamilkić, Dečji crkveni hor „Emanuil” i Kamerni hor „Eamnuil”, pod rukovostvom Vanje Urošević, i svi su osvojili prve nagrade sa ostvarenim visokim brojem poena.

potvrda tradicije horskog pevanja

Kamerni hor „Emanuil” je osvojio i nagradu pobednika kategorije (u kategoriji duhovne muzike), a proglašen je i za apsolutnog pobednika festivala (Gran pri). Ovo je treći put zaredom da Kamerni hor „Emanuil” donosi titulu Gran pri sa ovog festivala i ujedno prvi put u istoriji festivala za 22 godine trajanja da jedan hor tri puta pobedi uzastopno.

Za Omladinski hor Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević”, koji je obnovljen u septembru prošle godine i čine ga učenici srednjih valjevskih škola, kao i sedmog i osmog razreda osnovnih škola, takmičenje u Bjeljini bilo je prvo zvanično takmičenje. Pod dirigentskim rukovodstvom profesorke Nikoline Ninić, u kategoriji mešovitih horova, ostvarili su 93 poena i osvojili zlatnu medalju.

Devojački hor SMŠ „Živorad Grbić” iz Valjeva, pod dirigentskom palicom Milice Stepanović Babamilkić, osvojio je 95 bodova i prvu nagradu u konkurenciji devet horova u kategoriji ženski horovi.

Takođe, među devet horova u kategoriji dečji horovi prvu nagradu sa 94,66 poena osvojili su članovi Dečjeg crkvenog hora „Emanuil” sa dirigentom Vanjom Urošević.

U žiriju su bili inicijatorka ovog međunarodnog festivala, prof. dr Desanka Trakilović iz Bijeljine, zatim prof. dr Dragana Cicović iz Kosovske Mitrovice, prof. dr Biljana Jeremić iz Kikinde, doc. dr Jelena Trakilović iz Bijeljine, mr Mladen Matović iz Banja Luke, doc. dr Dženana Huseinagić iz Tuzle i dr Igor Sarajlić iz Požarevca.

U okviru DŽDŽII Horskog festivala, osim u Centru za kulturu Semberija, edukativne radionice i revijalni koncerti su održavani u Sokolskom domu, dok je takmičenje u kategoriji duhovne muzike priređeno u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini, gde su nastupili Dečji crkveni i kamerni hor „Emanuil“ iz Valjeva.

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.