Četvoročasovnu Javnu sednicu Komisije za planove obeležile burne reakcije meštana Popučaka i verbalni sukobi

Juče je održana četvoročasovna Javna sednica Komisije za planove na kojoj su meštani Popučake izneli svoje veliko nezadovoljstvo Planom generalne regulacije za njihovo sele. Oni zahtevaju povlačenje iz procedure tog predloženog dokumenta, jer predviđa  rapidno i drastično smanjenje površina poljoprivrednog zemljišta, na uštrb  građevinskog i industrijskog. Upozoravaju da je Plan “poguban i štetan” za nekoliko hiljada meštana i njihovu imovinu i da pogoduje “samo investitorima”.

Komisija za planove - PGR za Popučke (1)

Sa sednice Komisije za planove / Foto: Valjevska posla

Ovo je bila jedna od najposećenijih sednica Komisije za planove ikada i protekla je u nategnutoj i burnoj atmosferi, u kojoj su u više navrata meštani izrazili svoje nepoverenje u rad i stručnost Komisije i obrađivača Plana.

Komisija je odgovarala na preko 110 pisanim putem upućenih primedbi, neke od njih su delimično prihvaćene, neke su odbijene, ali su sve, kako je rečeno, zavedene i odstavljene Gradskoj upravi. Nakon ove javne, sledi sednica zatvorena za javnost na kojoj će se odlučivati o tome koje će primedbe biti prihvaćene. Konačnu odluku o tome da li će Plan generalne regulacije za selo Pupučke biti usvojen daće odbornici Skupštine grada Valjeva.

ŽUČNA RASPRAVA SA PREDSEDNIKOM KOMISIJE

Prisutni meštani Popučaka su inače na sednici tražili izuzeće predsednika Komisije za planove dr Igora Marića zbog, kako su tvrdili, mogućnosti postojanja ličnog interesa, korupcije i nepotizma. To je iniciralo i žustriji verbalni konflikt u završnici sednice između advokata Sretena Đorđevića, pravnog zastupnika meštana Popučaka, i predsednika Komisije Igora Marića.

Verbalni sukob - Igor Marić i Željko Trifunović (1)

Verbalni sukob Željka Trifunovića, odbornika Lokalnog fronta i dr Igora Marića, predsednika Komisije za planove / Foto: Valjevska posla

Zbog izrečenog da “posao radi zajedno sa svojim sinom koji ima biro koji se bavi urbanizmom i planiranjem” Marić se vidno uzrujan povišenim tonom obratio Đorđeviću: “Ko vam daje pravo da pominjete mog sina koji normalno radi” i potom sve više povisujući ton nekoliko puta ponovio: “Sram vas bilo”. Na kraju je usledila Marićeva naredbodavna rečenica, takođe izrečena povišenim tonom: “Sedite dole!”

Verbalni sukob - Igor Marić i Željko Trifunović (3)

Rasprava odbornika Željka Trifunovića i predsednika Komisije za planove dr Igora Marića / Foto: Valjevska posla

U tom trenutku, odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović prišao je Mariću i sa stola ispred njega žustro zgrabio mikrofon pitajući ga zašto se dere na građane. Usledila je žučna rasprava između Trifunovića i Marića. Trifunović je nekoliko puta povišnim tonom postavljao pitanja: “Zašto se derete na nas”?, Kakvo je to ponašanje?”, “Šta radite bre vi?” Marić mu je odgovorio protiv pitanjima: “Na šta ovo liči?”, “Što se ti dereš?” i zamolio Trifunovića da prošeta.

GLAVNE PRIMEDBE MEŠTANA

Glavna zamerka meštana tiče se pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište, odatle i njihova bojazan da se njihove parcele pretvore u “poligon za stravičnu gradnju”, te da njihov život na selu nema budućnost. Meštani su javno stavili do znanja da se ne protive razvoju sela, ali da se protive tome da ih niko ne obaveštava o tom istom razvoju koji se planira na njihovim zemljišnim parcelama. Istakli su da je Nacrt ovog Plana urađen bez prethodne konsultacije sa njima i  da je ceo postupak pripreme Plana bio nepristupačan.

Komisija za planove - PGR za Popučke (5)

Sa sednice Komisije za planove / Foto: Valjevska posla

Jedni od meštana Popučaka koji ne žele neizvesnu budućnost na svojoj dedovini su Radenko Popović i Gordana Jelisavčić.

“Niko nema ništa protiv regulacije i razvoja grada, razvoja Srbije i razvoja svog kraja, ali imamo protiv toga da nas niko o tome ne obaveštava, da apsolutno nemamo nikakvog uvida u te katastratske karte. Odbornici su bili dužni da te karte prikažu na panoima i da neko od njih daje objašnjenja ljudima i informacije u vezi njihovih parcela, puteva, šuma, ali do toga nije došlo. Veliki deo poljoprivrednih površina preveli su u građevinsko, u mešovito-industrijsku zonu, čak ima veliki parcela pod šumama koje su prevedene u građevinsko zemljište, što smatramo apsurdom u ovim vremenima kada je vazduh u Valjevu prekomerno zagađen”, kazao je meštanin Popučaka Radenko Branković.

“U odnosu na Plan iz 2007. mnogo je uvećano građevinsko zemljište u odnosu na poljoprivredno. Raznim vodovima, dalekovodima, gasovodom, putevima oduzima se ogromna površina vlasničkog zemljišta. Ja sam lično oštećena, tamo gde živim i gde imam kuću više od 70% tog mog zemljišta mi je prema ovom Planu pretvoreno u građevinsko zemljište. Dočekala sam penziju da odem na selo i sad treba odatle da se iseljavam”, rekla je zabrinuto Gordana Jelisavčić.

Komisija za planove - PGR za Popučke (4)

Sa sednice Komisije za planove / Foto: Valjevska posla

BITKA NA DUGE STAZE!

Za Slavicu Pantić, diplomiranu pravnicu koja takođe živi u Popučkama, veliki broj primedbi ukazuje ne samo na veliko interesovanje građana, već i na to da izrađivač Plana nije dobro obavio posao. Ona smatra da meštani Popučaka treba da se pripreme za bitku na duge staze i očekuje da im se u toj borbi priključe svi građani Valjeva, jer donošenje novih planova za centar i druge delove grada Valjeva tek sledi.

“Trenutno je na snazi plan koji je usvojen 2007. godine. Niko od članova Komisije, niti od izrađivača plana nije uspeo učesnicima da objasni zašto se u stvari donosi novi Plan? Zašto se planira da se rapidno umanji površina poljoprivrednog zemljišta, a povećava građevinsko, industijsko i privredno? Jedini odgovor je bio da su to su tražili odbornici Skupštine grada Valjeva kada su doneli odluku da se pristupi izradi plana. Jedini način da se osujete ovakva urbanistička planiranja jeste da se pobuni celo Valjevo, budući da nema dela Valjeva koji neće biti pogođen onim što se planira u Popučkama. Takođe, gotovo da nema dela Valjeva za koji se ne sprema izmena odgovarajućeg planskog dokumenta”, poručila je Slavica Pantić.

“CEO POSTUPAK NEZAKONIT!”

Kako je istakao advokat Sreten Đorđević, punomoćnik nezadovoljnih meštana Popučaka, ceo postupak sproveden je nezakonito!

“Čitav ovaj postupak predstavlja samo privid nekog zakonom propisanog postupka. U ovom konkretnom slučaju, postoji nedvosmislen dokaz da je postupak sproveden nezakonito, i oni su znali da je sve to nezakonito, ali pokušavaju da održe privid svega toga. Oni imaju unapred razrađen plan da se samo fingira čitav ovaj postupak da bi što pre Plan bio donet. A, ovaj Plan uništava postojeće modele života u selu Popučke i koncipiran je isključivo na štetu meštana.

Komisija za planove - PGR za Popučke (2)

Tokom obraćanje advokata Sretena Đorđevića / Foto: Valjevska posla

Đorđević naglašava da postoji jedan vrlo provizoran termin koji se koristi u Planu generalne regulaccije za selo Popučke, a to je zona industrije i proizvodnje.

“Šta je industrija, koja industrija, koja proizvodnja? Proizvodnja čačkalica, proizvodnja litijumskih baterija i galvanizacija, sve je to proizvodnja. Tu se spominje i regulacija toka Kolubare, a niko ne zna koji tip regulacije. Da li je to izmeštanje korita, ili je to neki drugi vid regulacije. To na osnovu ovog Plana niko ne može da zna. Ono što je Euro Lithium zahtevao u svojim dokumentima je da se pomeri tok reke Kolubare, zato pitamo da li oni njima izlaze u susret”, kazao je Đorđević.

Komisija za planove - PGR za Popučke (3)

Sa sednice Komisije za planove / Foto: Valjevska posla

Đorđević je naveo da je bilo raznih propusta u vođenju ne samo Javne sednice Komisije za planove, nego i Javnog uvida u Plan. Takođe je napomenuo da na ovoj, kao i na prethodnoj sednici Komisije nije vođen zapisnik.

PODRŠKA NARODNIH POSLANIKA

Nezadovoljnim meštanima Popučaka svojim prisustvom dali su podršku i narodni poslanici Dragan Jovanović Ćuta iz koalicije “Srbija protiv nasilja” i dr Branimir Nestorović, koji je kasnije tokom dana gostovao na tribini u Valjevu koju je organizovala partija koju predvodi “Mi glas iz naroda”.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply