“Cipele – Tradicija i moda”

Za manifestaciju Noć muzeja, koja je održana minule subote, u Galeriji valjevskog Narodnog muzeja otvorena je izložba pod nazivom “Cipele – Tradicija i moda”, iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda. Zahvaljujući ovoj izložbi, čija je autorka viši kustos Draginja Maskareli, valjevska publika ima priliku da vidi kako je izgledala ženska obuća iz 19. i s početka 20. veka, koja je uglavnom nošena u Srbiji i regionu. Predstavljeno je 25 eksponata koji prate proces transformacije odevanja građanske klase na našim prostorima, od tradicionalne orijentalne nošnje, ka evropskoj modi. Izložba “Cipele – tradicija i moda” u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu biće otvorena do 15. juna.

FB_IMG_1652790813480

Foto: Narodni muzej Valjevo

Kustos izložbe Draginja Maskareli, naglasila je da je ova izložba u desetoj godini svog prikazivanja, te da je prvi put bila pred publikom u Muzeju primenjene umetnosti 2013. godine pod nazivom “Ah, te cipele!”. Tada je obuhvatala oko stotinu pari ženske obuće iz 19. i 20. veka iz muzejske kolekcije. Posle toga, kako je rekla kustos, napravljena je jedna “putujuća varijanta” izložbe, u kojoj su bili izloženi oni eksponati koji su sačuvani u manjem broju. To je podrazumevalo stariju obuću iz period Kneževine i Kraljevine Srbije, kao i modne premete i detalje iz tog perioda koji se teže nalaze i sve teže dolaze u muzejske zbirke.

“Mislim da je ovo otvaranje u Valjevu jedno lepo finale ove izložbe koja traje 10 godina i da treba da napravimo neku novu izložbu modnih detalja. Sad bih reč tradicija, koja je u nazivu izložbe, stavila pod znake navoda, jer upravo ova izložba i ovi primerci obuće, koji su sačuvani u našoj zbirci, i koje vidimo večeras, pokazuju taj uticaj različitih kulturnih modela i modnih sistema, koji su se prožimali na našem prostoru. Vidimo da je svaka različita tradicija na svoj način moda”, kazala je viši kustos  Draginja Maskareli na svečanosti otvaranja izložbe u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo.

U valjevskom Narodnom muzeju, u okviru manifestacije Noć muzeja, upriličena je i prezentacija pod nazivom “Tradicionalno nasleđe u digitalnim medijima”, koju je održala etnolog Muzeja Gordana Pajić. Ona je prezentovala specijalno digitalizovane sadržeje, koji su poseticima dostupni na licu mesta putem smart uređaja, sa “tač” ekranom, ili putem aplikacije koja se može preuzeti na Google Play Store-u. Na listi ovako savremeno prezentovane arhivske građe nalaze se digitalne “izložbe” posvećene zanatima valjevskog kraja, istraživanju kulture ishrane našeg kraja, zatim postavka koja govori o kulturi stanovanja, kao i filmovi o ulozi šljive u našoj tradicionalnoj kulturu i Ivanjdanskim običajima.

U okviru Nacionalne nedelje muzeja, u okviru koje se 18. maja obeležava Međunarodni dan muzeja, u valjevskom Narodnom muzeju biće organizovane kreativne i edukativne radionice za naše najmlađe sugrađane. Juče je priređen program druženja pod nazivom “Čajanka – оbuća u mom sećanju”, u okviru kojeg su odrasli Valjevci bili u prilici da podele uspomene na svoju obuću.

FB_IMG_1652790856227

Foto: Narodni muzej Valjevo

Za sve postavke u valjevskom Narodnom muzeju do 20. maja, ulaz je besplatan.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.