Članovi Udruženja boraca i invalida „Gvozdeni puk“ otpočeli su radikalni štrajk gladju!

Članovi Udruženja boraca i invalida „Gvozdeni puk“ iz ratova devedesetih , otpočeli su u Valjeva radikalni štrajk gladju zbog, kako kažu, brojnih nerešenih boračkih pitanja. Borci su u centru grada, kod „ solitera“ u Sindjelićevoj ulici, razapeli šator na kome su ispisali svoje zahteve upućene resornom ministarstvu i Vladi Srbije. Borci traže i da ih primi predsednik Aleksandar Vučić.

Valjevo

Nakon četiri dana štrajka borcima se od nadležnih još niko nije obratio.

Oni su formulisali deset zahteva, medju kojima su i postavljanje Spomen obeležja u Beogradu poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima, isplata ratnih dnevnica svim borcima u Kolubarskom okrugu, koji ovo pravo do sada nisu ostvarili, osnivanje kancelarije za boračka pitanja, izmena boračkog zakona, boračke penzije, borački dodaci, overa zdravstvenih knjižica, zapošljavanje dece poginulih boraca i preminulih ratnih vojnih penzionera, kao i socijalno ugroženih boraca…

„Ostaćemo ovde dok se ne reše svi zahtevi boraca za koje se borimo punih 15 godina i za koje nam i sada daju lažnu nadu“, rekao je za naš portal Ljubomir Bradić, predsednik valjevskog Udruženja boraca i naglasio da se on iz revolta samopovredio tako što je sebi polomio šaku leve ruke.

Ovo nije prvi štrajk boraca poslednjih ratova koji deceniju i po pokušavaju da reše svoj status u društvu. I u ranijim protestima oni su pribegavali štrajku i samopovredjivanju

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.