Da li i vi prekrivate veb-kameru

DA bi zaštitili privatnost, mnogi korisnici primenjuju različite metode kako bi sklonili svoje poverljive podatke od radoznalih očiju u današnjem onlajn svetu, uključujući i sakrivanje računara. Ipak, brojna istraživanja kompanije Kaspersky Lab ukazuju na to da je nedovoljan broj korisnika svestan rizika, a da oni koji su svesni, koriste pogrešne metode kako bi ostali bezbedni na internetu

Istraživanje ukazuje na činjenicu da internet-korisnici praktikuju različite metode kako bi zadržali svoju privatnost. Jedan od pet korisnika (22 odsto) priznao je da pokriva veb-kameru kako bi zaštitio privatnost. Iako to jeste korisno, važno je da korisnici razumeju da pokrivanjem veb kamere ne mogu sprečiti presretanje audio-signala i zaštititi se od hakera i zlonamernih grupa koji žele da ih prisluškuju.

Više od četvrtine internet-korisnika (27 odsto) čuva svoje poverljive podatke na uređajima koji nemaju pristup internetu, vodeći se razmišljanjem da će im na taj način bezbednost podataka biti zagarantovana. Međutim, iako je ova teorija zasnovana na logičkom razmišljanju, i od ključnog je značaja za obezbeđivanje rezervnih kopija podataka od posledica ransomware napada, moguće je zaraziti uređaj i bez prisustva internet-konekcije, preko inficiranog mobilnog telefona ili USB uređaja.

Otprilike 19 odsto ispitanika priznalo je da izbegava veb-Stranice kao što su Google i Facebook, zato što tu mogu biti prikupljani njihovi lični podaci, uprkos činjenici da je danas standardna praksa za skoro sve veb-stranice da prate ponašanje korisnika i prikupljaju određene podatke o njima.

Pored toga, 8 odsto paranoičnih ispitanika priznalo je da kriju svoje računare od drugih ljudi, iako im to neće pomoći da se zaštite od internet-pretnji. Otprilike 7 odsto njih takođe je izjavilo da prilikom onlajn–transakcija često po nekoliko puta unose i brišu broj kreditne kartice kako bi zbunili viruse, uprkos činjenici da malver programi, naročito programi za krađu lozinki, ne mogu biti zbunjeni na ovaj način.

I dok neki koriste ekstremne ali neadekvatne metode, statistički podaci ukazuju na to da ostali internet-korisnici nemaju razvijenu svest o sajber pretnjama. Samo 20 odsto ispitanika izjavilo je da misli da mogu biti meta onlajn napada, dok je 21 odsto njih izjavilo da smatra da im bezbednosna rešenja nisu potrebna, što dovodi u pitanje njihovu obazrivost na internetu i sposobnost da se zaštite od napada.

– Ovi rezultati ukazuju na postojanje dva ekstrema – sa jedne strane imamo ljude koji misle da će moći da zaštite svoje podatke ako, na primer, sakriju svoj računar. S druge, imamo ljude koji i dalje ne preduzimaju osnovne mere bezbednosti kada su na internetu. Uz bezbednosna rešenja koja su nam danas dostupna, možete se zaštititi od sajber pretnji bez ekstremnih napora – kaže Dejvid Em, glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.