Da uspomena na heroje večno živi

U saradnji sa Udruženjem za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja, svim zainteresovanim ustanovama i pojedincima, a uz blagoslov Episkopa valjevskog G. Milutina, Eparhija valjevska nizom aktivnosti obeležiće 100. godišnjicu od završetka Velikog rata. Godišnjicu velike pobede savezničkih snaga u najvećem dotadašnjem istorijskom sukobu, koji je iznedrio heroje epskih razmera, čija je žrtva posvedočila sve hrišćanske vrline i donela slobodu našoj zemlji i narodu. Ta sloboda postala je zavet, koji smo dužni da predamo našim potomcima, rečeno je na konferenciji za novinare u Hotelu “Grand”, koju su priredili predstavnici Eparhije valjevske i Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja.

Pored liturgijskih sabranja i pomena slavnim precima, Eparhija valjevska učiniće sve što je u mogućnosti da se obeležavanjem jubileja osnaži sećanje na čestite i hrabre srpske domaćine, koji svedočili Sveto jevanđelje i slavili život, često i sopstvenom smrću, i čiji su podvizi bili inspiracija i nova nada celom čovečanstvu, rekao je arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog G. Milutina, protonamesnik Filip Jakovljević.

– Njihovo vaskrsenje u svesti našeg naroda je naša molitva i simbol naše vere, i život budućeg veka. Ne samo Valjevaca i svih Srba, ma gde da su, već i Čeha, Rusa, Poljaka i Slovena uopšte, Amerikanaca, Jevreja, Škota, Indonežana koji su sa nama probijali Solunski front, pa i Germana, koji su tada branili Srbiju. Bilo kao lekari ili pripadnici Srpske vojske u krvavim rovovima. Moramo biti svesni da svi oni nisu samo branili Srbiju kao teritoriju, već Srbiju kao simbol slobode -, istakao je protonamesnik Filip Jakovljević.

(Sva prava zadržana Eparhija valjevska)

Zahvalivši Episkopu Milutinu i sveštenstvu Eparhije valjevske, brojnim institucijama i preduzećima, kao i svim Valjevcima koji su se na razne načine trudili i trude tokom minulog veka da se sačuva uspomena na heroje Velikog rata, predsednik Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja Marinko Lugonja predstavio je neke od projekata nastalih u čast jubileja.

– “Male novine” su svojevrstan mozaik emocija i događaja, sa radnim naslovom “Sve što ne smete da zaboravite o Velikom ratu”. One su našle svoje mesto i u regionalnom listu “Napred”. Prilagođene drugim jezicima i nameni, postale su svojevrsna “obavezna literatura” gde god Srbi žive, a kao idejni koncept poslužile su za produkciju multimedija, predstava, radio i tv emisija. Izložba o herojima Velikog rata “Tamo daleko 1918-2018”, koju smo premijerno prikazali na ogradnoj galeriji Doma vojske, svedoči podvige Srpske vojske širom sveta. U saradnji sa Srbima u rasejanju, uveličala je obeležavanje 100 godina dizanja zastave u Vašingtonu u čast Srpske vojske. Svoju “turneju” nastaviće na godišnjicu početka proboja Solunskog fronta 15. septembra. Do kraja godine gostovaće širom regiona i sveta, po savezničkim zemljama iz doba Velikog rata – Rusiji, Engleskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj. Delove te postavke naši Valjevci već neko vreme mogu da vide na izlozima u centru grada, zahvaljujući Bid zoni i njihovim poslovnim partnerima, a biće predstavljena i našim školarcima – rekao je Marinko Lugonja.

Deo postavke “Tamo daleko 1918-2018” (sva prava zadržana Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja)

 

Eparhijska Kancelarija za veronauku, u saradnji sa valjevskim školama, realizovaće tematske radionice  “Svedočenje jevanđeljske ljubavi u vihoru Velikog rata”, predavanja, izložbu “Tamo daleko 1918-2018” i priredbu, kako bi se najmlađi upoznali sa herojstvom predaka, običajima i raznim zanimljivostima iz tog vremena, najavio je sekretar Kancelarije za veronauku jerej Dalibor Čkojić. Godišnji kompleti “Malih novina” odštampani su uz podršku Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i Grada Valjeva i njihovo dostavljanje školama uveliko je u toku, rekao je jerej Čkojić. Takođe, Eparhija valjevska uz pomoć Grada Valjeva i vernika objavila je i sveske za veronauku sa motivima Velikog rata koje će darivati učenicima.

Konferencija za novinare održana je u Hotelu “Grand”, popularnom “Vojvodinom salonu”, što je, istakao je protonamesnik Slobodan Aleksić, simbolično još jedan izraz zahvalnosti slavnom Vojvodi Živojinu Mišiću, jednoj od najgrandioznijih ličnosti Velikog rata i najvećih vojskovođa svih vremena.

J.J.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.