Da Valjevo prodiše – Nova sezona

Naši sugrađani okupljeni oko inicijative “Da Valjevo prodiše” aktivni su i ove grejne sezene. Nakon prošlogodišnje akcije stavljanja zaštitnih maski na sve spomenike herojima Drugog svetskog rata u parku na Jadru, ove zime njihov aktivizam započet je serijom postera sa originalno snimljenim i zanimljivo obrađenim fotografijama, koji su potom odštampani i polepljeni po gradu.

Odštampani posteri, kojima ovi Valjevci skreću pažnju na veliki problem aerozagađenja, zalepljeni su na više lokacija u centru grada, na prolaznim i vidljivim mestima, na zgradama i izlozima. Od samog starta građani ove inicijative prikupili su brojne simpatije Valjevaca, jer svojim idejama, originalnim “nastupima” i sa dozom crnog humor, a ukazuju na to da Valjevom vlada “hronična bolest” kojoj su izložena naša deca, celokupne porodice, pa i kućni ljubimci.

Serijal fotografija uradio je “nepoznati” akademski umetnik i deo su njegove prve samostalne izložbe na otvorenom. Ovi naši sugrađani ističu da celokupna inicijativa i aktivnosti, koje sami “produciraju”, nemaju politički karakter, već isključivo zajednički interes, a to je #davaljevoprodiše.

Sve fotografije iz “druge sezone” građanske inicijative “Da Valjevo prodiše”, koje su pretočene u postere, možete pogledati putem linka https://www.flickr.com/photos/[email protected]/with/45735750282/.


Da Valjevo prodiše - Faza dva

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.