DA VALJEVO PRODIŠE: Novi projekat našeg portala!

Živeti u Valjevu u zimskom periodu, udisati smog sa primesama kiseonika, a ostati zdravih pluća, misija je koja iz godine u godinu u našem gradu postaje sve više nemoguća, a nažalost za mnoge naše sugrađane i fatalna. Ovdašnji Zavod za javno zdravlje je do ove godine svakodnevno merio nivo aerozagađenja za tri parametra (S02, N02 i čađ) na tri lokacije: u centru grada (merno mesto – Dom Zdravlja), na Petom puku (obdanište”Pčelica”) i u Novom naselju (obdanište “Kolibri” ). Od ove godine uvedeno je još jedna merna jedinica, koja se nalazi u samom dvorišti Zavoda za javno zdravlje, s tim što taj novi aparat daje malo detaljnije podatke o čađi koju udišemo, odnosno meri frakciju čađi na 10 i 2,5 mikrona.

Portal Valjevskaposla.info će u narednom periodu javnost obaveštavati o podacima merenja sa sve 4 lokacije u gradu i kvalitetu vazduha koji udišemo u ovom jesenjem periodu i tokom grejne sezone. Pumpe za uzorkovanje vazduha rade 24 časa, a zvanični izmereni podaci dobijaju se tri puta sedmično, ponedeljkom, sredom i petkom. Pored trosedmičnih podataka o aerozagađenju, koje ćemo objavljivati na našem portalu, u okviru našeg projekta “Da Valjevo prodiše!”, koji sufinansira Grad Valjevo, bavićemo se ukazivanjem na problematiku sa kojom se suočavamo kao grad, ali i kao pojedinci koji žive u jednom od najzagađenijih gradova u Srbiji.

Grad Valjevo je u 2017. godini kao kapitalnu investiciju najavio rešavanje problema aerozagađenja. Cilj nam je da ovim projektom što bolje informišemo naše sugrađane dokle se stiglo u samoj realizaciji svega najavljenog od strane gradskih čelnika, zatim da Valjevci budu informisani o spremnosti i konkretnim koracima Grada i drugih relevantnih subjekata u rešavanju problema aerozagađenja.

Svaki građanin Valjeva sigurno zna podatak da živi u gradu sa velikim aerozagađenjem koje šteti zdravlju, ali da li će svaki Valjevac lično preduzeti nešto po tom pitanju? Teško, jer u vremenu u kojem živimo puno je faktora koji utiču čak i na tu, odoka gledano jednostavnu odluku, da jedan građanin u zimskom periodu odustane od kupovine uglja i, prevashodno zbog svog ličnog zdravlja, pređe na drva! Zbog svega toga, trudićemo se da građanima ukažemo na mogućnost kako lično mogu da doprinesu i uključe se u ovu zajedničku borbu za što više kiseonika, a ne otrova, i koliko su neke lične odluke oko izbora energenta jako važne u celokupnom procesu kako do zdravijeg vazduha.

Valjevo


Projekat “Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom erozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je u Top 3 grada, čii građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP “Toplana”, koji se tiču smanjenja emitovanja štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje,  kao i podizanja svesti o težini problema samih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazavanom „Da Valjevo prodiše“.


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.