DA VALJEVO PRODIŠE: “Tihi davitelj”

Respiratorni problem sa kojim se godinama borila naša sugrađanka M.L. (38) idealno se uklapa u priču o aerozagađenju u našem gradu i koliko je po zdravlje važno odabrati zdraviji energent. Naime, sa preseljenjem iz stana sa centralnim grejanjem 2009. godine u kuću sa sopstvenom kotlarnicom unutar stambenog objekta, ona i njen suprug počeli su da se greju na ugalj. Prve zime već je počela da ima problema sa kašljem. Svake naredne grejne sezone kašalj je bivao sve produktivniji, a napadi sve duži i duži. Trajali su od 7 do mesec dana, a često se dešavalo da ostane bez daha i da se sve završi primanjem Urbazona u Urgentnom centru. Naša sagovornica kaže da su je lečili od bronhitisa i astme, kao i da su doktori uvek uz te dijagnoze dopisivali reč “atipično”!

“Ne znam šta sve nisam u početku pila dok je kašalj bio u početnoj fazi. Crnog luka sa medom i belog sleza sam, čini mi se, popila na tone. Snimci pluća i spirometrija su mi uvek bili dobri. Često sam dobijala antibiotike i inhalacije Deksazonom, posle čega mi se kratkoročno poboljšavalo stanje, ali moj problem sa stravičnim kašljem, koji je trajao po celu noć nekoliko sedmica uzastopno, nije bivao rešen”, priseća se naša sugrađanka.

Foto: Dragan Krunić

“Noćima nismo mogli da spavamo kad krenu ti napadi kašlja. Niko, ni ona, ni deca, ni ja. Brinuli smo svi, jer je toliko kašljala da nije mogla da dođe do daha, a nismo mogli da joj pomognemo. Lekari joj prepišu antibiotike, inhalacije, daju joj Urbazon i sirupe i to se malo smiri. Posle nekog vremena krene opet i tako u krug”, prepričava suprug naše sagovornice M.L. (40).

Foto: valjevskaposla.info

Glavnoj akterki naše priče nekoliko puta snimali su pluća, rađeni su joj spirometrija i alergotestovi, ali svi snimci i nalazi bili su dobri. Posle par godina prešla je na pumpicu, jer se agonija sa teškim kašljem po završetku grejne sezone produžila i na prolećne mesece. Sve dijagnoze koje su joj bile date bile su odgovarajuće za zdravstveno stanje u kojem se u određenom trenutku nalazila, samo se nije znao uzrok problema, a samim tim problem nije ni mogao da reši. Sve dok joj prošle godine kolega sa posla nije rekao da je i on imao iste probleme dok se grejao na ugalj. Tako su ona i njen muž momentalno odlučili da promene energent i pređu da se greju na drva.

“Kolega mi je rekao da sigurno imam kao i on tu osetljivost na mehaničke čestice i sumpor koji su štetni produkti sagorevanja uglja. Mi smo prošle zime prešli da se grejemo na drva i verujte mi da se nijednom nisam zakašljala”, naglašava ova Valjevka.

Foto: Miroslav Jeremić

Naša sagovornica i njen suprug kažu da nikada pre nisu razmišljali o nekom energentu na dublji način. Prema njihovim rečima, bilo im je najbitnije da vatra “drži” što duže u kotlu, za šta je najbolji ugalj. Kada su shvatili da joj upravo ugalj uzrokuje zdravstvene probleme, nije bilo dileme šta treba raditi. Sada umesto 4 tone uglja troše 12 do 15 kubika drva po grejnoj sezoni. Razlika je, kažu drastična, jer više nema prašičine. Navode da su pre dve kofe pepela izbacivali dnevno, a otkad se greju na drva izbace jedan poslužavnik pepela svaka tri dana. Ono što takođe ističu je da kod grejanja na drva nema tog crnog, toksičnog dima da izlazi iz ložišta i odžaka, a “finansijski im dođe na isto”.

Foto: valjevskaposla.info

Valjevka M.L. ističe da joj svakako jeste bolje otkako se u kući greju na drva, ali problem sa kašljem se često aktivira kada u zimskom periodu boravi napolju, posebno u večernjim satima.

“Uveče ne izlazim iz kuće, jer dosta ljudi u Valjevu se greje na ugalj koji mi je i dalje okidač. Vidite i sami kako je napolju u sred grejne sezone, posebno kad je temperatura niska. Koliko god želela da izađem da prošetam, ako vidim da je napolju velika količina smoga, a većinom jeste, nikako ne izlazim, jer mi baš smeta i poremeti me skroz. Naš grad baš ima veliki problem sa aeozagađenjem i na samom ulasku u Valjevo iz pravca Beograda se golim okom vidi zagađenost vazduha i kao da je neko buvalno spustio zavesu u taj deo grada”, kaže M.L.

Foto: Miroslav Jeremić

Ona apeluje na sve građane Valjeva koji imaju individualne kotlarnice da se, ako je ikako moguće, ne greju na ugalj, već bar na drva ili neke druge energente. Osobama koje su se prepoznale u njenoj priči savetuje da nikako ne izlaze napolje kada je u večernjim satima grad u smogu i da ne odustaju od dnevnih šetnji i što češćeg boravka u prirodi.

Valjevo


Projekat “Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom aerozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, čiji građani udišu jedan od najotrovnijih vazduha u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP “Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema kod građana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazvanom “Da Valjevo prodiše!”.


Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

One comment

  1. Jedino resenje za Valjevo je gaz i izgradnja gazovoda