DA VALJEVO PRODIŠE: Toplana ne odustaje od biomase!

Odgovarajući na pitanje da li izjava ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, koji je zvanično u Valjevu rekao da rešenje aerozagađenja u našem gradu treba da bude grejanje na gas a ne na biomasu, jer prema poslednjim istraživanjima ona proizvodi sličan efekat kao ugalj, utiče na planove ovdašnje Toplane, direktor ovog javnog preduzeća kaže da “jedna izjava ministra ne može promeniti neke stvari koje su rađene”.

Zoran Stepanović, direktor JKP Toplana Valjevo (foto: valjevskaposla.info)

“Investicija postrojenja na biomasu bi nam omogućila da bitno snizimo troškove energenta, odnosno mazuta, što bi omogućilo da snizimo cenu toplotne energije prema krajnjim korisnicima i da na taj način animiramno potrošače da se priključuju na daljinski sistem grejanja. Tako bi se povećao broj korisnika i broj kvadratnih metara koje greje Toplana, a to bi omogućilo da idemo u dalje snižavanje cena po osnovu većeg broja korisnika. Ideja nam jeste u ovoj trenutnoj situaciji da pokušamo da zavrtimo taj krug snižavanja cene grejenja, kako bismo privukli što veći broj korisnika”, ističe Zoran Stepanović.

Toplana je prethodnih godina zatvorila 130 velikih kotlarnica u gradu i efekti poboljšanja kvaliteta vazduha se i dalje ne vide.

“Imamo kapacitet da umesto sadašnjih 350.000 kvadratnih metara grejemo do 800.000 kvadrata i moramo da nađemo način da preostale velike kotlarnice priključimo na daljinski sitem grejanja, ali uporedo sa tim moramo raditi na tome da spustimo cenu grejanja i da pokušamo da priključimo individualne korisnike”, napominje Stepanović uz napomenu da će u narednom periodu biti stavljen akcenat na razgovore sa Opštom bolnicom, kako bi se ova zdravstvena ustanova koja važi za jednog od  najvećih zagađivača vazduha priključila na sistem grejanja preko Toplane.

________________________________________________________________________________

Projekat „Da Valjevo prodiše!“, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom aerozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, čiji građani udišu jedan od najotrovnijih vazduha u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP „Toplana“, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema kod građana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazvanom „Da Valjevo prodiše!“.

________________________________________________________________________________

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.