Dan kada su se u centru grada sreli Mocartov “Turski marš” i muzika iz serije “Igra prestola”

Koncert na Desankinom vencu MŠ “Živorad Grbić” povodom 64 godine postojanja škola (foto: Dragan Krunić)

Muzička škola “Živorad Grbić” napunila je 64 godine, a koncert koji je sinoć upriličen pod vedrim nebom na Desankinom vencu bila je završna svečanost programa obeležavanja rođendana ove valjevske obrazovne ustanove. Centrom grada širio se zvuk horova i svih odseka Muzičke škole objedinjenih u ansamble, tako da su zvanice, putni namernici i slučajni prolaznici imali jedinstvenu priliku da sat vremena uživaju ne samo u izvođenju klasičnih dela, poput Mocartovog “Turskog marša” i Betovenove “Ode radosti”, već i popularne muzike, kao što su muzika iz filma “Pirati sa Kariba”,  Galianov Tango i tema iz planetarno popularne serije “Igra prestola”.

Hor Osnovne muzičke škole izvodi numeru “Hail Holy Queen” iz filma “Sister Act” (foto: Dragan Krunić)

Pierre Passerau “Ils est bel et bon” i Branko Štark “Istarski Tanjec br. 1” na repertoaru Devojačkog hora Srednje muzičke škole (foto: Dragan Krunić)

“Naša škola je neobavezna škola i jako smo svesni da smo na tržištu i da za svoju publiku i svoje đake moramo da se borimo. A, da bi mogli da se izborite kako valja, morate da osluškujete i trendove i vreme u kojem živite. Muzička škola jako voli da eksperimentiše i sa novim muzičkim pravcima i sa modernijom muzikom. Naravno, tim ne želimo da smanjimo značaj umetničke muzike, ali svako vreme ima svoju muziku. Ukoliko se današnja muzika svira i prezentuje na kvalitetan način, ona dobija potpuno drugačije lice. Za to treba da se pobrinu muzičari i da upravo na tu vodenicu poteraju vodu”, pojašnjava direktorka Muzičke škole mr Suzana Radovanović – Perić razloge zašto je u programu koncerta bilo dosta popularne muzike.

Ansambl gitara predstavio se numerom “He’s a Pirate” iz filma “Pirati sa Kariba” (foto: Dragan Krunić)

Mocartov “Turski marš” izveo je orkestar harmonika (foto Dragan Krunić)

Obvdašnja Muzička škola vrlo zapaženo i aktivno radi sa svim sekcijama, a želja da se u maju mesecu, kada se obeležava Dan škole, priredi koncert na otvorenom, tinjala je i konačno zaiskrila. Sa nesvakidašnjim programom nastupili su Dečji hor, hor Osnovne muzičkle škole, Devojački hor srednje muzičke škole, anasmbl gitara i harmonika, kvartet flauta i gudački orkestar “Feniks”. Koncert je započet numerom “Nek’ svud ljubav sja”, u izvođenju Dečjeg hora, kojom je poručeno da ljubav treba da nas spaja i da za nju treba živeti, a završen nastupom kamernog gudačkog orkestra “Feniks” koji je briljirao sa Galianovim “Tango pour Claude” i Đavadijevom muzikom iz najgledanije HBO serije svih vremena “Game of Thornes”.

Ansambl violinista “La Campanella” izveo je Betovenovu “Odu radosti” i starogradsku pesmu “Tiho noći, moje zlato spava” (foto: Dragan Krunić)

Brojna publika na Desankinom vencu uživa u koncertu na otvorenom (foto: Dragan Krunić)

“Od dvehiljadite godine do danas velika se promena desila u valjevskoj Muzičkoj školi, i u smislu zainteresovanosti dece i povećenja broja profesora. Sve je to pokazatelj jedne dobre setve koju su napravili naši prethodnici, koji su uspeli da animiraju valjevsku decu za profesionalno muzičko obrazovanje. Ustvari, od 2000. godine mi ovde beležimo povratak valjevskih muzičara i kreiranje jedne nove muzikalne priče valjevske Muzičke škole. Mislim da je ljudima koji imaju mali zazor od Muzičke škole ovaj koncert pokazao da se u našoj obrazovnoj ustanovi grade vrlo otvoreni, srdačni i normalni ljudi koji su slušaju muziku koju slušaju i ostali građani”, kazala je mr Suzana Radovanović – Perić i najavila da je ceo ovogodišnji program obeležavanja godišnjice samo uvertira za 2019. godinu i proslavu jubileja 65 godina postojanja Muzičke škole koja ponosno nosi ime Živorada Grbića.

Koncert na Desankinom vencu MŠ “Živorad Grbić” povodom 64 godine postojanja škola (foto: Dragan Krunić)

Dečji hor optevao je pesmu “Nek svud ljubav sja” (foto: Dragan Krunić)

“Sve što je Živorad Grbić radio je dragoceno. Nažalost, on je više poznat u beogradskim krugovima nego u Valjevu. Zato samo mi tu da to promenimo, zato je i večerašnji koncert u nekoliko navrata bacio akcenat na njegovu ličnost. On je zaista bio pionir muzičke umetnosti u Valjevu. Osnovao je prve horove, pa gimnazijski orkestar, što je zaista bila revolucija u to vreme 20-tih i 30-tih godina prošlog veka, kada smo mi tek prelazili iz turskog mentaliteta i tog načina poimanja života na neko evropskpo tlo. Rođeni je Valjevac, bio je veliki entuzijasta i proveo je u svom gradu petanestak godina svog profesionalnog rada, da bi završio karijeru kao profesor violine na Muzičkoj akademiji u Beogradu”, saponosom ističe direktorka ovdašnje Muzičke škole.

Kamerni gudački orkestar “Feniks” izveo je Galianov Tango i Đavadijevu muziku iz serije “Igra prestola” (foto: Dragan Krunić)

Danas, 18. maja, zvanično je Dan Muzičke škole u Valjevu. To je datum kada je Živorad Grbić sa orekstrom i horom Valjevske gimnazije nastupio na Kolarčevom narodnom univerzitetu, što je bio presedan u istoriji nacionalne muzike da jedan školski orkestar ima koncert na Kolarcu.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.