Dani gljiva na Divčibarama uz moto “Samo znanje sprečava trovanje”

Prvog vikenda oktobra meseca biće održana manifestacija Dani gljiva na Divčibarama. Centralni dan ove trodnevne manifestacije u organizaciji Gljivarskog društva Valjevo biće subota, 6. oktobar, kada je u 11 časova zakazano svečano otvaranje ispred Hotela Heba na Divčibarama nagrađivanjem najboljih dečjih crteža i fotografija.

Osnovni moto manifestacije je “Samo znanje sprečava trovanje”, tako da će pored nagrađivanja najboljih dečjih crteža i fotografija na temu gljiva i lekovitog bilja biti organizovana praktična predavanja na terenu u potrazi za gljivama i uz pratnju stručnih vodiča. Organizator manifestacije ističe da raznim edukativno-zabavnim sadržajima, koji očekuju posetioce manifestacije i turiste, pokušavaju da utiču na mlade sa ciljem promocije zdravih stilova života.

Pored izložbe gljiva, lekovitog bilja i šumskih plodova, biće orgnanizovano i takmičenje u pripremanju jela od gljiva sa namerom da se animiraju ugostitelji da u svoje jelovnike uvrste i jela od pečuraka što bi svakako izdvojilo Divčibare u turistučkoj ponudi. Za učešće u takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva neophodna je kotizacija od 10 eura po ekipi, a organizator najavljuje i Takmićenje u presecanju trupčića – kladarke starom testerom, dok će za osnovce biti organizovano Takmičenje u prepoznavanju vrsta drveća po listu-četini pod nazivom “Dendro kviz”. Subotnji program manifestacije zatvoriće Gljivarska rok žurka “Acoustic Night”, koja počinje u 21 sat.

Posetioci će toga dana moći i da se oprobaju u gađanju lukom i strelom, da se pritom upoznaju i druže sa Odredom izviđača “Ilija Birčanin”, kao i da posete prodajne izložbe sadnica ukrasnog drveća i grmlja iz Rasadnika Mijailović i izložbu domaće radinosti.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.